Statoil starter arktiske boringer trods kritik
Det statsejede norske olieselskab Statoil er nu klar til at gå i gang med de første boringer i den norske del af Barentshavet. Boringerne har mødt kritik fra bl.a. Greenpeace, men Statoil afviser, at de skulle udgøre en stor fare for miljøet.
Statoil nedtoner bekymringerne omkring de kommende boringer i Barentshavet, der menes at indeholde ca. halvdelen af Norges tilbageværende olieressourcer.
Selskabet har planlagt fem boringer i den norske del af Barentshavet, inklusiv Korpfjell, som vil blive verdens nordligste oliebrønd. “Vi vil begynde boringen af den første brønd, Blaamann, i løbet af maj og derefter bore Kayak, Gemini (Nord), Korpfjell og Koigen (Central,” siger en talsmand for Statoil, der tilføjer, at det vil tage en ca. måned at bore hver enkelt brønd.
Alle brøndene er i det isfrie område af Barentshavet takket være Golfstrømmen med hav og vindkonditioner som i Nordsøen og ca 400 km væk fra “is-kanten”. “Hvis et udslip skulle forekomme, vil olien aldrig nå is-zonen,” siger Statoil.
Men Greenpeace, der slæber den norske regeringen i retten på grund af planerne om at bore i de arktiske områder, er ikke beroliget.
Organisationen mener, at en permanent olieplatform i regionen vil være særlig risikabel. Chefen for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, begrunder det med, at flere af brøndene ligger inden for “den historiske grænse for havisen igennem de sidste 30 år”.
Statoil har lavet en statistisk beregning, der viser, at sansynligheden for et blow-out er 0,014 pct, svarende til én pr. 7.100 brønde.
Kilde: Shipping Herald