Søværnet hjælper dansk havforskning

Da inspektionsfartøjet Lauge Koch i sidste uge sejlede afsted fra Frederikshavn mod Reykjavik, var det læsset med helt nyt udstyr til brug for forskning. Forskere vil nemlig fremover via Dansk Center for Havforskning få mulighed for at søge om støtte fra Lauge Koch til deres undersøgelser i farvande omkring Grønland.

Forsvaret har været i dialog med havforskere i løbet af design af skibet og bl.a. sørget for, at der er plads og tilkoblingsmuligheder til forskningsudstyr, som gør skibet egnet til at kunne støtte mindre havforskningstogter. Dansk Center for Havforskning har derudover købt mobilt udstyr, som kan kobles på, når Lauge Koch der ellers har suverænitetshævdelse i Arktis som primær opgave, tager havforskere med ombord.

”F.eks. kan vi tilkoble vores mobile laboratorium, som er bygget i en container. Vi har også en A-ramme (en form for løftesystem) og to hydrauliske spil med over 3km wire på hver. Det gør, at forskerne kan udføre oceanografiske og geologiske undersøgelser”, forklarer Colin Stedmon, der er leder af Dansk Center for Havforskning, DCH.

Folk fra DCH har æret med til at installere udstyret på Lauge Koch ved Flådestation Frederikshavn. Nu går turen til Island, og undervejs skal en del af udstyret igennem de sidste tests, før sommerens første forskningstogter. I Reykjavik skal udstyret frakobles og opbevares, mens skibet patruljerer og fortager søopmålinger omkring Grønland. I august geninstalleres udstyret ombord på fartøjet, og de to første hold forskere får støtte til deres arbejde ved Grønlands østkyst.

”Vores erfaring er, at man altid skal teste på dybt vand, før man tager på togt. Det gælder om at spole så meget ud og ind og sørge for, at det hele kører rigtigt. Når der er flere km wire, kan der opstå problemer, og det skal helst ske på et testtogt, så der ikke spildes dyrebar forskningstid”, siger Colin Stedmon.

Om bord på Lauge Koch har Forsvaret installeret akustisk udstyr til at kortlægge bunden samt oceanografisk udstyr, som måler temperatur og saltindhold i havoverfladen. Data fra dette udstyr vil forskerne også få adgang til. Desuden er der installeret atmosfæriske censorer til avanceret måling af temperatur, luftfugtighed, vindhastighed og vindretning som kan bruges til forskning i gasudveksling mellem havet og atmosfæren.

Den forskning, der vil kunne foretages på Lauge Koch, er f.eks. geologiske undersøgelser, atmosfæriske undersøgelser og undersøgelser af fysiske, kemiske og biologiske aspekter i havvand. Dog er man begrænset til 10 forskere om bord, og man kan ikke foretage fiskeriundersøgelser, som de egentlige havforskningsskibe kan.

Der er en lang tradition i Danmark for, at Forsvaret arbejder sammen med havforskerne. Det kan ses bl.a. fra den sidste Galathea-ekspedition og en lang række af ekspeditionerne i Nordatlanten og omkring Grønland over de sidste 200 år. Lauge Kochs primære opgave som inspektionsfartøj er overvågnings- og suverænitetshævdelse, og myndighedsopgaver som eftersøgning, redningsopgaver, forureningsbekæmpelse og fiskeriinspektion. Men når det kan passes ind, er der mulighed for assistance til en lang række af civile opgaver bl.a forskning.

Forsvaret bestemmer, hvornår der er mulighed for forskningstogter, og disse vil ikke få fortrinsret frem for Lauge Kochs primære opgave som inspektionsfartøj. Derfor kan forskerne risikere at få aflyst et togt, hvis skibets planer ændres.

”Muligheden for at søge om forskningstid på Lauge Koch er et fantastiske supplement til dansk havforskning, og også et globalt set unikt eksempel på forsker-forsvar samarbejde. Men det løser ikke vores udfordringer med at udføre den forskning, som er nødvendig for at kunne anvende havets ressourcer på en bæredygtig måde. Dette samarbejde giver en rigtig fin platform for mindre togter, men DCH er ikke færdig med at arbejde for at forbedre vilkårene for dansk havforskning. Der er stadig brug for et nyt havforskningsskib i Danmark”, siger Katherine Richardson, bestyrelsesformand for Dansk Center for Havforskning.

Fakta om Dansk Center for Havforskning

Dansk Center for Havforskning, DCH, blev etableret 1. januar 2010 under Styrelsen for Forskning og Innovation. I 2017 overgik DCH til at være et tværgående center ejet af alle danske universiteter, GEUS og DMI.

DCH har sit sekretariatet hos Institut for Akvatiske Ressourcer, Danmarks Teknikske Universitet (DTU-AQUA). Bestyrelsesformand i DCH er Professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet og næstformand er Lektor Peter Grønkjær (Aarhus Universitet).

DCH administrerer ansøgninger om forskningstid på Lauge Koch og en pulje fra Finansloven til skibscharter til havforskning. Ansøgningsfristen er 1. april hvert år for det efterfølgende år.

Kilde: Forsvaret

Relateret indhold

26.07.2024Maritimedanmark.dk

Blue Water investerer markant i Grønland

25.07.2024Maritimedanmark.dk

Hafnia Nile skal tømmes for last

23.07.2024Maritimedanmark.dk

Norden køber norske Norlat Shipping

20.07.2024Maritimedanmark.dk

Besætningsmedlem på Maersk skib omkommet

19.07.2024Maritimedanmark.dk

Maersk containerskib i flammer

19.07.2024Maritimedanmark.dk

Hafnia tankskib kolliderer med supertanker

17.07.2024Maritimedanmark.dk

Rederne lægger større vægt på biodiversitet

16.07.2024Maritimedanmark.dk

Torm køber otte tankskibe og sælger et

Jobmarked

Se alle

Småøernes Færgeselskaber

Navigatør (Afløser) til Færgen Bitten Clausen

Er du en erfaren navigatør, der gerne vil stoppe på langfart eller holde en pause fra udmønstringerne og vil du stadig fortsætte som navigatør men gerne være hjemme hver aften? Det kan også være at du gerne vil sejle lidt færge i dine hjemmeperioder? Eller allerede er gået i land men mangler lidt duften af hav? Så er dette måske noget for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.09.2024

MARPRO Search & Selection

Area Sales Manager - Retrofit market

Are you a professional relationship builder with solid experience in technical sales in the maritime industry? Do you aspire to work in an environment that make vessels a greener and safer place to work?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Kontorchef til Sikre Farvande

Trives du i et fagligt stærkt miljø med mange udfordringer? Og har du mod på at lede en effektiv driftsorganisation? Så er du måske vores nye kontorchef for Sikre Farvande.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

04.08.2024

DanPilot

DanPilot søger en datatekniker-elev med speciale i programmering

Har du lyst til at få din uddannelse hos DanPilot, hvor vi er i gang med en digitaliseringsrejse?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

06.08.2024

DanPilot

Disponenter til Danmarks største lodsfirma søges

Har du erfaring indenfor spedition eller kendskab til mandskabs- eller materialedisponering – og trives du i en travl såvel som omskiftelig hverdag, hvor boldene bliver kastet højt i vejret og skal gribes igen? Så er du måske DanPilot’s nye disponent.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.08.2024

Grenaa-Anholt Færgefart

Grenaa-Anholt Færgefart søger én Befaren Skibsassistent til fast stilling med ansættelses snarest muligt

Du vil komme til at indgå i vores faste team af medarbejdere på M/F Anholt, som dagligt betjener færgens kunder samt fragter gods til og fra øen i Kattegat.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sail Event Aarhus

Skipper til M/S Helene

Sail Event Aarhus ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Skoleskibet Danmark

Kaptajn på Skoleskibet DANMARK

Et helt unikt og spændende job Skoleskibet DANMARK er et smukt sejlskib fra 1933 og en moderne maritim uddannelsesinstitution. Skoleskibet har også en repræsentativ rolle som en sejlende ambassade, for Det Blå Danmark. Skoleskibet DANMARK har to kaptajner, hvoraf denne ene nu har valgt at gå i land, hvorfor denne spændende og helt specielle stilling er ledig til besættelse i efteråret 2024.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

11.08.2024

Saga Shipping A/S

Saga Shipping – søger personale til vores fartøjer

Er Skagen noget for dig…. Tag udfordringen op…

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Saga Shipping A/S

Shipping Medarbejder til Skagen

Saga Shipping er en del af Wrist Ship Supply, en af verdens største skibshandler, indenfor den globale shipping industri. Vi tilbyder en bred vifte af service ydelser til den globale shippingindustri – ikke 2 dage er ens !.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark