Søværnet hjælper dansk havforskning

Da inspektionsfartøjet Lauge Koch i sidste uge sejlede afsted fra Frederikshavn mod Reykjavik, var det læsset med helt nyt udstyr til brug for forskning. Forskere vil nemlig fremover via Dansk Center for Havforskning få mulighed for at søge om støtte fra Lauge Koch til deres undersøgelser i farvande omkring Grønland.

Forsvaret har været i dialog med havforskere i løbet af design af skibet og bl.a. sørget for, at der er plads og tilkoblingsmuligheder til forskningsudstyr, som gør skibet egnet til at kunne støtte mindre havforskningstogter. Dansk Center for Havforskning har derudover købt mobilt udstyr, som kan kobles på, når Lauge Koch der ellers har suverænitetshævdelse i Arktis som primær opgave, tager havforskere med ombord.

”F.eks. kan vi tilkoble vores mobile laboratorium, som er bygget i en container. Vi har også en A-ramme (en form for løftesystem) og to hydrauliske spil med over 3km wire på hver. Det gør, at forskerne kan udføre oceanografiske og geologiske undersøgelser”, forklarer Colin Stedmon, der er leder af Dansk Center for Havforskning, DCH.

Folk fra DCH har æret med til at installere udstyret på Lauge Koch ved Flådestation Frederikshavn. Nu går turen til Island, og undervejs skal en del af udstyret igennem de sidste tests, før sommerens første forskningstogter. I Reykjavik skal udstyret frakobles og opbevares, mens skibet patruljerer og fortager søopmålinger omkring Grønland. I august geninstalleres udstyret ombord på fartøjet, og de to første hold forskere får støtte til deres arbejde ved Grønlands østkyst.

”Vores erfaring er, at man altid skal teste på dybt vand, før man tager på togt. Det gælder om at spole så meget ud og ind og sørge for, at det hele kører rigtigt. Når der er flere km wire, kan der opstå problemer, og det skal helst ske på et testtogt, så der ikke spildes dyrebar forskningstid”, siger Colin Stedmon.

Om bord på Lauge Koch har Forsvaret installeret akustisk udstyr til at kortlægge bunden samt oceanografisk udstyr, som måler temperatur og saltindhold i havoverfladen. Data fra dette udstyr vil forskerne også få adgang til. Desuden er der installeret atmosfæriske censorer til avanceret måling af temperatur, luftfugtighed, vindhastighed og vindretning som kan bruges til forskning i gasudveksling mellem havet og atmosfæren.

Den forskning, der vil kunne foretages på Lauge Koch, er f.eks. geologiske undersøgelser, atmosfæriske undersøgelser og undersøgelser af fysiske, kemiske og biologiske aspekter i havvand. Dog er man begrænset til 10 forskere om bord, og man kan ikke foretage fiskeriundersøgelser, som de egentlige havforskningsskibe kan.

Der er en lang tradition i Danmark for, at Forsvaret arbejder sammen med havforskerne. Det kan ses bl.a. fra den sidste Galathea-ekspedition og en lang række af ekspeditionerne i Nordatlanten og omkring Grønland over de sidste 200 år. Lauge Kochs primære opgave som inspektionsfartøj er overvågnings- og suverænitetshævdelse, og myndighedsopgaver som eftersøgning, redningsopgaver, forureningsbekæmpelse og fiskeriinspektion. Men når det kan passes ind, er der mulighed for assistance til en lang række af civile opgaver bl.a forskning.

Forsvaret bestemmer, hvornår der er mulighed for forskningstogter, og disse vil ikke få fortrinsret frem for Lauge Kochs primære opgave som inspektionsfartøj. Derfor kan forskerne risikere at få aflyst et togt, hvis skibets planer ændres.

”Muligheden for at søge om forskningstid på Lauge Koch er et fantastiske supplement til dansk havforskning, og også et globalt set unikt eksempel på forsker-forsvar samarbejde. Men det løser ikke vores udfordringer med at udføre den forskning, som er nødvendig for at kunne anvende havets ressourcer på en bæredygtig måde. Dette samarbejde giver en rigtig fin platform for mindre togter, men DCH er ikke færdig med at arbejde for at forbedre vilkårene for dansk havforskning. Der er stadig brug for et nyt havforskningsskib i Danmark”, siger Katherine Richardson, bestyrelsesformand for Dansk Center for Havforskning.

Fakta om Dansk Center for Havforskning

Dansk Center for Havforskning, DCH, blev etableret 1. januar 2010 under Styrelsen for Forskning og Innovation. I 2017 overgik DCH til at være et tværgående center ejet af alle danske universiteter, GEUS og DMI.

DCH har sit sekretariatet hos Institut for Akvatiske Ressourcer, Danmarks Teknikske Universitet (DTU-AQUA). Bestyrelsesformand i DCH er Professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet og næstformand er Lektor Peter Grønkjær (Aarhus Universitet).

DCH administrerer ansøgninger om forskningstid på Lauge Koch og en pulje fra Finansloven til skibscharter til havforskning. Ansøgningsfristen er 1. april hvert år for det efterfølgende år.

Kilde: Forsvaret

Relateret indhold

Foga-samarbejde udvider med endnu et skib

20.04.2024Maritimedanmark.dk

20.04.2024Maritimedanmark.dk

44 kvæstet i færgeulykke

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Stena sælger sit sidste LNG-tankskib

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Verden er 25 procent globaliseret

18.04.2024Maritimedanmark.dk

EU advarer rederier imod at betale løsesum

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Mellemøsten truer sikkerheden på vitale handelsruter

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Rederichef uønsket som investor

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle