Søsikkerhedspakken nu formelt vedtaget
Europa-Parlamentet har nu vedtaget den 3. søsikkerhedspakke. Søsikkerhedspakken er dermed en realitet, da Rådet allerede tidligere på året har vedtaget teksterne.
Med pakken sikres fortsat beskyttelse af miljøet og en forbedring af sikkerheden til søs, f.eks. indføres der et nyt kontrolsystem, der i højere grad fokuserer på risikoskibe og kvalitetsskibsfart, og at der vil blive indført skærpede konsekvenser for de skibe, som ikke følger lodsanbefalingerne i Storebælt og Øresund
De otte retsakter, som pakken består af, vil i nærmeste fremtid blive offentliggjort i EU-Tidende.
Hovedindholdet af den 3. Søsikkerhedspakke
Havnestatskontrol: En mere effektiv og målrettet kontrol. Hoved idéen med det nye direktiv er, at ændre systemet sådan, at indsatsen mod de risikable skibe forstærkes samtidig med, at kontrollen af kvalitetsskibene lempes.
Trafikovervågning: En forstærket overvågning af skibstrafiken ved hjælp af et fælles informationsudvekslingssystem vil øge søsikkerheden og forebygge forurening fra skibe.
Ulykkesopklaring: Der indføres fælles regler om, hvordan ulykker til søs skal undersøges. Samtidigt sikres en systematisk indsamling af oplysninger vedrørende ulykker på alle EU's skibe. Det er med til at sikre den viden, der skal til, for bedst muligt at kunne forebygge ulykker i fremtiden.
Passagerskadeansvar: Passagerne sikres bedre mulighed for fuld erstatning i tilfælde af ulykker om bord på passagerskibe. Der indføres objektivt ansvar for transportøren for passagerskader, der opstår i forbindelse med skibets drift, samt en pligt for rederen til at forsikre sig.
Klassifikationsselskaber: Fælles regler og standarder for organisationer, der udfører inspektioner og syn af skibe. Der sker en delvis opdatering af de eksisterende regler og kontrollen med organisationerne styrkes generelt. Gennem krav om gensidig anerkendelse af kontrolarbejde for skibsudstyr bliver det billigere også for danske producenter.
Rederansvar: Når reglerne træder i kraft, skal skibe med en bruttotonnage over 300, der anløber en EU havn, og EU skibe med en bruttotonnage over 300 have en tvungen ansvarsforsikring. EU-medlemsstaterne vil kontrollere, at skibene har en sådan forsikring.
Flagstatsforpligtigelser: Medlemsstaterne skal sikre, at der foretages et IMO-audit af deres søfartsadministrationer mindst hvert 7. år, og at resultatet af denne flagstatsaudit offentliggøres. Hermed går EU et skridt videre end IMO, hvor audit i dag er frivilligt, ligesom offentliggørelse af resultatet af et audit er frivilligt.
Kilde: Søfartsstyrelsen