Sea War Museum finder nyt tysk krigsvrag
Sea War Museum Jutland har på en ekspedition i Skagerrak fundet vraget af det tyske troppetransportskib Pionier, som blev sænket den 2. september 1940. Forliset kostede 338 af de ombordværende livet og var den alvorligste hændelse, som ramte de tyske styrker i Danmark under besættelsen.
Skibet var på vej fra Frederikshavn til Frederiksstad i Norge med 823 om bord inklusive besætning, da det ifølge britiske oplysninger blev sænket af ubåden HMS Sturgeon - en oplysninger tyskerne dengang afviste.
Pionier har længe været et af de mest eftersøgte i Danmark. Danske og udenlandske dykkere har dog hver gang søgt de forkerte steder. Sea War Museum Jutland fandt Pionier 15 sømil fra Skagen på positionen 057° 58.368' N, 010° 51.551' E, hvilket er væsentligt længere mod øst end hidtil antaget. Vraget ligger på 177 meters vanddybde, hvilket gør det meget vanskeligt tilgængeligt.
”Vores scanning af vraget underbygger de britiske rapporter. Agterskibet mangler, og alt tyder på, at skibet er blevet revet midt over af en torpedo. Den agterste del er sandsynligvis sunket med det samme, hvorefter den forreste del er drevet langt mod øst, før den sank. Vi fandt den ganske vist i internationalt farvand, men helt inde på svensk sokkelområde”, siger Sea War Museum Jutlands direktør, Gert Normann Andersen.
På sejladsen den 2. september medførte Pionier en blandet skare bestående af søofficerer, flypersonel og sygeplejersker samt et større kontingent tyske alpejægere, der var på vej tilbage fra orlov.
Skibet fik hurtigt slagside til bagbord og sank med agterenden først, men på grund af brand og store mængder olie på havoverfladen kunne ledsagende og tililende skibe ikke komme tæt på. De måtte nøjes med at samle overlevende op fra vandet og fra redningsflåder.
De overlevende blev bragt ind til Skagen og Frederikshavn, men 93 blev aldrig fundet. Den 6. september 1940 blev 245 tyskere begravet på Frederikshavn Kirkegård i krigens største massegrav i Danmark. Nogle af de omkomne er formodentligt gået ned med vraget, som derfor må betragtes som en krigergrav.
HMS Sturgeon deltog senere i jagten på slagskibet Bismarck, og fra den 11. oktober 1943 til den 14. september 1945, var hun udlånt til den hollandske marine, hvor hun gjorde tjeneste under navnet ”Zeehond”.
Se videopklip af vraget herunder.