Scandinavian Star: Ny rapport afviser politiets konklusioner
Brandene ombord på Scandinavian Star den 7. april 1990 blev kun så voldsomme, fordi der blev tilført brandbart materiale. Der var simpelt hen ikke nok brandbart materiale på færgen. Det viser en ny brandrapport, som er fremlagt af brandingeniørerne Håkon Winterseth og Ståle Eilertsen fra Firesafe.
”Konklusionen er, at skadesomfanget ikke har været muligt uden, at man har tilført store mængder brandbart materiale, der er simpelt hen ikke brandbart materiale nok på stedet”, siger Håkon Winterseth.
Ifølge rapporten, som er udarbejdet på vegne af ”Stiftelsen efterforskning af mordbrannen Scandinavian Star”, skulle der være tilført brandbart materiale svarende til 12.600 barstole. Men der var kun cirka 100 stole i diskoteket, som brændte fuldstændigt ned.
Ifølge brandingeniørerne er det norske politis efterforskning præget af fejl og mangler. Det fremgik af et møde, som brandingeniørerne holdt sammen med den tidligere danske hovedundersøger, Flemming Thue Jensen. De to norske ingeniører afviser også politiets konklusion, nemlig at brandene skulle have spredt sig naturligt på grund af den høje varme, som blev ledt gennem skrog og stålkonstruktioner.
”Hvis skroget på skibet var blevet så varmt som påstået, ville malingen være blevet brun, herefter sort og skallet af. Det ser vi ingen steder. Der var desuden store afstande og tidsrum mellem de forskellige brande, og det underbygger, at det ikke kan været naturlige følgebrande”, siger Håkon Winterseth.
Flemming Thue Jensen har tidligere forklaret, at han mener, at der bevidst blev begået sabotage. Ifølge hans udsagn var der blandt andet stillet madrasbunde af jern op, som forhindrede en branddør i at lukke, hvilket medførte, at hovedbranden kunne sprede sig op i skibet. Der blev også brugt en skibsklods til at holde en skydedør åben til vogndækket, hvilket betød, at ilden kunne få luft.
Kilde: dr.dk