Så er Danbjørn på vej til Esbjerg på sin sidste rejse

I dag skete det. De sidste godkendelser er kommet på plads og den første af Danmarks to gamle isbrydere er nu underslæb til Esbjerg - til ophugning hos Smedegaarden A/S.

Danbjørn blev i formiddag slæbt af sted mod Esbjerg på sin sidste rejse.. Foto: Smedegaarden A/S

Siden 2016 har isbryderne Danbjørn og Isbjørn været oplagt på havnen i Hals. De to gamle bjørne blev taget ud af drift for ti år siden og brød sidste gang is i vinteren 1995-96.

I årevis har Staten forsøgt at sælge de to skibe, men det lykkedes først, da Smedegaarden Ship Recycling i Esbjerg for et par måneder siden vandt et internationalt udbud.

“Vi har arbejdet på sagen i nogle år, og bare afventet det endelig budmateriale fra sælger. Vi købte dem, fordi vi ønskede at se disse to ikoniske skibe ophugget i Danmark – og selvfølgelig helst Esbjerg,” siger Morten Smedegaard, ejer og direktør i Smedegaarden til Danske Maritime.

For Morten Smedegaard, der ejer virksomheden sammen med sine to brødre, spiller det en vigtig rolle, at en dansk myndigheder får et dansk skib ophugget i Danmark.

Som værft sætter vi en ære i, at det bliver gjort i vores eget land og på den absolut bedste måde miljømæssigt. Jeg synes, det er vigtigt at vise, at vi selv håndterer udtjente, danske skibe, affald og andet.

"Men det er jo vigtigt lige at nævne, at skibene har været i internationalt udbud, sådan som reglerne foreskriver, og så var det jo bare heldigt, at det var et dansk genvindingsfirma, som havde den skarpeste pris og samtidig ligger miljømæssigt i top,” siger han.

Slæbet af Danbjørn fra Hals ved Limfjorden startede kl. 10 i dag, da bjørnen blev slæbt ud af havnen af to slæbebåde. Turen til Esbjerg ventes at tage et par dage.

Efter planen vil Isbjørn blive afhentet hurtigst muligt.

-emte

Foto: Smedegaarden A/S

Artikler

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Redningsstation er uden redningsbåd: Kan få fatale konsekvenser

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kom med ombord på Laura Maersk

Copyright 2023