Ros for fremdrift i havvindsudbygning
En udbygning af dansk havvind nærmer sig en ny fase. Regeringen forhandler med Folketingets partier om den konkrete udbygning og lægger samtidig op til flere havvindmøller i de enkelte områder. Danske Rederier er positive.
Arkivfoto.
”Det er et godt signal fra regeringen, som viser en dedikation og en vilje til at satse helhjertet på havvindmøller. Fra skibsfartens side står vi konkret og skal bruge store mængder grønne brændstoffer meget snart, og her er strømmen fra havvindmøllerne helt afgørende. Samtidig spiller offshore-opgaver en stor rolle for mange af vores medlemmer, og der er mange danske arbejdspladser i opsætning og servicering af havvindmølleparker”, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.
Danske Rederier har tidligere fået beregnet beskæftigelseseffekten ved opsætningen af én gigawatt havvind i Danmark. Konklusionen var bl.a., at i havvindmøllernes samlede levetid (ca. 25 år) vil de generere14.600 årsværk i danske virksomheder, hvor de 4.900 årsværk vil være direkte relateret til havvindmølleparken, mens indirekte årsværk forbundet med havvindmølleparken vil give ca. 9.600 årsværk.
Ud over at en konkret aftale om flere havvindmølleparker nærmer sig, har Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet åbnet for et udbud på 1,25 mia. kroner, som skal fordele støtte til at kickstarte dansk produktion af grøn brint baseret på havvind.
Den pulje kan bl.a. komme til at tilfalde PtX-projekter, og det vækker glæde hos Danske Rederier.
”Vi står lidt i et vadested, hvor vi venter på, at de helt store landvindinger sker. Vi ved, hvilken teknologi der skal bruges til at lave de grønne brændstoffer, men vi mangler de helt store projekter og sikkerheden for, at grønne brændstoffer er tilgængelige inden for en årrække. Derfor er det meget positivt, at der nu afsættes midler til at sætte gang i produktionen af grøn brint. I den forbindelse ser vi også meget frem til regeringens udspil til grønne brændstoffer til skibsfarten”. siger Anne H. Steffensen.
-mauh