Rederiforening og DFDS vinder DIS-sag
Søfolks nettoløn skal ikke automatisk reguleres, når skatteforholdene i Danmark ændres. Det har Østre Landsret netop afgjort. Dermed giver retten DFDS og Danmarks Rederiforening medhold. Danmarks Rederiforening er tilfredse med dommen, men ser ingen grund til at juble.
”Vi har fra starten sagt, at denne sag hører til på forhandlingsbordet, når vi diskuterer løn og overenskomster, og ikke i en civil retssal. Sagen har kørt siden 2010, og den har skabt usikkerhed og bekymring i et erhverv, der først og fremmest har brug for ro og tryghed. Selvfølgelig er vi tilfredse med at få medhold i sagen, men for os er det vigtigere at få skabt ro og tryghed for både de ansatte og for rederierne,” siger direktør, Anne Windfeldt Trolle, Danmarks Rederiforening.
I retssagen, der netop er blevet afgjort, krævede Søfartens Ledere, at to medarbejdere, der var ansat under den såkaldte DIS – nettolønsordning, havde krav på en automatisk lønregulering, som følge af skatteomlægningerne i 2010. Her sænkede folketinget skatten på arbejdsindkomst for almindeligt lønnede danskere, og Søfartens Ledere ønskede derfor en tilsvarende automatisk lønstigning for deres medlemmer.
Men Østre Landsret gav DFDS og Danmarks Rederiforening medhold i, at en sådan automatik ikke findes og at diskussioner om lønforhold skal håndteres i overenskomstforhandlinger og følge de almindelige arbejdsretslige regler.
Danmarks Rederiforening har repræsenteret DFDS A/S i sagen, med foreningens tidligere direktør, advokat Pia E. Voss, fordi rederiet er medlem af Rederiforeningen, der har forhandlet aftalerne om Det Internationale Skibsregister på plads.
Søfartens Ledere har i kølvandet på sagen mod DFDS anlagt en række lignende sager mod andre medlemsrederier. Disse sager verserer ved forskellige byretter, men har afventet afgørelsen i Østre Landsret.
Kilde: Danmarks Rederiforening