Planlov er godt nyt for havnene
Den modernisering af planloven, som regeringen har aftalt med flere af Folketingets partier, er godt nyt for havnene. Hvad loven kommer til at betyde i praksis, står dog endnu hen i det uvisse. En arbejdsgruppe skal i løbet af efteråret se på, hvordan man udmønter lovens bogstaver i praksis.
”Vi er meget positive over for lovforslaget”, siger Nete Herskind, sekretariatsleder i Danske Havne, til Maritime Danmark.
Med det lovforslag, der fremlægges i Folketinget straks efter sommerferien, er der lagt op til, at industrivirksomhedernes aktiviteter i havnene kan gives forrang frem for bolig- og kontorbyggeri. Kommunerne skal fremover udpege erhvervsområder, som skal være forbeholdt industrivirksomheder og som derfor ikke kan omdannes til boliger eller kontorer.
”Der bliver nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan man udformer det her i praksis. Derfor kan vi ikke sige noget mere præcist”, siger Nete Herskind. Men hun siger dog, at man fra Danske Havnes side ønsker at beskytte den aktivitet, som virksomheder på havnene har, når boligområderne rykker tættere på havnene.
”Der er også spørgsmålet om, hvor meget staten skal blande sig. Der er lagt op til, at produktionsvirksomheder får en større rolle i planlægningsgrundlaget, og at kommunen skal tage hensyn til dem, men hvis kommunen nu ikke gør det, skal staten så gå ind og blande sig? Det skal man også have afklaret i løbet af efteråret”, siger Nete Herskind.
Dilemmaet om, hvorvidt havnearealerne skal forbeholdes industrivirksomheder, og hvor tæt på havnen man kan bygge boliger, er set i mange havne. For eksempel har der været en konflikt i Assens Havn, hvor havnen af de kommunale myndigheder fik påbud om at stoppe hugning af flis, hvilket var et vigtigt forretningsområde for havnen. Flishugningen gav problemer i forbindelse med de tilstødende boligområder på grund af støvgener.
Redaktionen