Overenskomstforhandlinger strandet

Forhandlingerne om en ny hovedoverenskomst for DIS-området mellem Danmarks Rederiforening og Søfartens Ledere / Maskinmestrenes Forening, er strandet. I en leder langer formanden for Søfartens Ledere, Jens Naldal, nu ud efter Rederiforeningen

Af Jens Naldal, formand for Søfartens Ledere

Rederierne har givet et, efter deres eget udsagn, "final offer". Rederne mener, at deres tilbud er et rigtigt godt tilbud, fordi det ikke giver de DIS-søfarende skattereformtillæg til nettolønnen, hvorved danske søfarende stilles ringere og udenfor det øvrige samfund.

Rederierne har også "tilbudt" at sætte nye juniorofficerer 20 procent ned i løn.

Essensen i rederiernes tilbud er, at de ønsker en aftale som ikke gør det for omkostningstungt at have danske seniorofficerer og som gør det billigere at have danske juniorofficerer, så vi sammen kan sikre en maritim fremtid i Danmark. Vi har givet et tilbud tilbage til rederierne, men jeg må konstatere, at det er afvist fra rederisiden, med henvisning til at deres tilbud var "final".

Hvad gør vi så? Jo, indtil videre har vi forholdt os afventende. Men det er klart, at vi ikke bare kan acceptere, at de gamle overenskomster løber videre.

Jeg har været aktiv i dansk skibsfart siden 1982 og har alle dage opfattet hovedoverenskomsten som en af grundstenene i dansk skibsfart. Det var her vi blev enige om udviklingen i løn- og ansættelsesvilkår under hensyntagen til erhvervets vilkår, udbud og efterspørgsel. Men er den stadig en grundsten og har den stadig sin berettigelse, hvis den ikke i bare rimeligt mål opfylder vores ønsker?

I dag har vi 16 medlemmer som er ansat direkte på hovedoverenskomsten og kun fire rederier i Danmarks Rederiforening har valgt at bruge særoverenskomster! Alle andre er ansat på individuelle kontrakter eller andre aftaler med henvisning til vores DIS-rammeaftale. Skal skibsførere, seniorofficerer og juniorofficer som ikke er ansat på hovedoverenskomsten, vente på deres lønstigning? Og er det fortsat nødvendigt at skattereformen og dermed lovgivningsmæssige forhold omkring DIS kædes sammen med en hovedoverenskomst?

Skal den skibsfører, som i dag er eneste dansker om bord - eller evt. sammen med en dansk overstyrmand - vente med af få løn- og ansættelsesvilkår som fortjent. Vente indtil vi evt. med en ny hovedoverenskomst finder ud af, om helt nye danske juniorofficer skal ned i løn, så rederierne har "råd" til at opfylde deres rekrutteringsaftale, som de har lovet som "betaling" for deres tonnageskat?

Svaret synes efterhånden at være "nej" til de stillede spørgsmål. Den nuværende situation som overenskomstforhandlingerne befinder sig i er i hvert fald med til at sætte spørgsmålet om vores hovedoverenskomst er en grundsten eller en klods om benet.

Vi lever i en tid, hvor danske skibsofficerer (læs seniorofficerer) er konkurrencedygtige og efterspurgte. Hvis deres ansættelsesvilkår skal afvente hovedoverenskomsten, så er den en klods om benet. Jeg forestiller mig at den da også må være en klods om benet for HR-folkene i de enkelte rederier som gerne vil fastholde deres dygtige medarbejdere.

Hvis "klodsen" skal væk må vi erklære hovedoverenskomsten for død og bortfaldet. For en "gammel mand" som jeg, kunne det måske se ud til at vi lader kaos råde. Men ved nærmere eftertanke er det måske også vejen til at skabe en ny orden.

Rederierne har gennem de sidste år talt og talt for at flere kom på individuelle ansættelsesvilkår, men vi oplever nu at de reelt set kun vil det kollektivt. Jeg vil derfor kalde det et orkestreret kaos, som helt åbenbart har til formål at gennemtvinge kollektive sparemål overfor en helt masse individuelt ansatte medarbejdere som hver dag viser, at de er pengene værd og har fortjent lønstigning og som har krav på et skattereformtillæg.

Danmarks Rederiforening er også klodsen der står i vejen for at vi kommer i gang med OK-forhandlingerne med Rederiforeningen for Mindre Skibe og Rederiforeningen 1895. Også derfor skal vi se at komme videre.

Jeg er ved at være godt og grundig træt af rederiernes klagesange. Dansk skibsfart er i vækst. Rederierne må gøre op med sig selv om de virkelig ønsker en hovedoverenskomst. Hvis ikke, må denne klods fjernes og vi må gennem kaos skabe en ny orden.

Derfor er jer meget tilfreds med at 180 medlemmer har valgt at komme til vores store efterårsmøde på Nyborg Strand den 1. november 2010, hvor vi vil sætte hovedoverenskomstens fremtid til debat.

Kilde: Søfartens Ledere

Relateret indhold

23.07.2024Maritimedanmark.dk

Norden køber norske Norlat Shipping

22.07.2024Maritimedanmark.dk

Ny plan for Hesselø Havvindmøllepark

19.07.2024Maritimedanmark.dk

Maersk containerskib i flammer

19.07.2024Maritimedanmark.dk

Hafnia tankskib kolliderer med supertanker

17.07.2024Maritimedanmark.dk

Rederne lægger større vægt på biodiversitet

16.07.2024Maritimedanmark.dk

Torm køber otte tankskibe og sælger et

11.07.2024Maritimedanmark.dk

Ultrabulk bulkcarrier på grund ud for Sydafrika

10.07.2024Maritimedanmark.dk

Maersk containerskib angrebet i Det Arabiske Hav

Jobmarked

Se alle

Småøernes Færgeselskaber

Navigatør (Afløser) til Færgen Bitten Clausen

Er du en erfaren navigatør, der gerne vil stoppe på langfart eller holde en pause fra udmønstringerne og vil du stadig fortsætte som navigatør men gerne være hjemme hver aften? Det kan også være at du gerne vil sejle lidt færge i dine hjemmeperioder? Eller allerede er gået i land men mangler lidt duften af hav? Så er dette måske noget for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.09.2024

MARPRO Search & Selection

Area Sales Manager - Retrofit market

Are you a professional relationship builder with solid experience in technical sales in the maritime industry? Do you aspire to work in an environment that make vessels a greener and safer place to work?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Kontorchef til Sikre Farvande

Trives du i et fagligt stærkt miljø med mange udfordringer? Og har du mod på at lede en effektiv driftsorganisation? Så er du måske vores nye kontorchef for Sikre Farvande.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

04.08.2024

DanPilot

DanPilot søger en datatekniker-elev med speciale i programmering

Har du lyst til at få din uddannelse hos DanPilot, hvor vi er i gang med en digitaliseringsrejse?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

06.08.2024

DanPilot

Disponenter til Danmarks største lodsfirma søges

Har du erfaring indenfor spedition eller kendskab til mandskabs- eller materialedisponering – og trives du i en travl såvel som omskiftelig hverdag, hvor boldene bliver kastet højt i vejret og skal gribes igen? Så er du måske DanPilot’s nye disponent.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.08.2024

ROYAL ARCTIC LINE

Juniormester og Skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte , Juniormester, og Skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

24.07.2024

Grenaa-Anholt Færgefart

Grenaa-Anholt Færgefart søger én Befaren Skibsassistent til fast stilling med ansættelses snarest muligt

Du vil komme til at indgå i vores faste team af medarbejdere på M/F Anholt, som dagligt betjener færgens kunder samt fragter gods til og fra øen i Kattegat.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sail Event Aarhus

Skipper til M/S Helene

Sail Event Aarhus ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Skoleskibet Danmark

Kaptajn på Skoleskibet DANMARK

Et helt unikt og spændende job Skoleskibet DANMARK er et smukt sejlskib fra 1933 og en moderne maritim uddannelsesinstitution. Skoleskibet har også en repræsentativ rolle som en sejlende ambassade, for Det Blå Danmark. Skoleskibet DANMARK har to kaptajner, hvoraf denne ene nu har valgt at gå i land, hvorfor denne spændende og helt specielle stilling er ledig til besættelse i efteråret 2024.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

11.08.2024

Saga Shipping A/S

Saga Shipping – søger personale til vores fartøjer

Er Skagen noget for dig…. Tag udfordringen op…

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark