Over 1.000 isbjerge i sejlruter i år
US Coast Guard's International Ice Patrol offentliggjordee torsdag, at 2017 blev den fjerde "ekstreme" sæson i træk fordrivende isbjerge i det nordlige Atlanterhav. Der blev registreret 1.008 drivende isbjerge i skibsruterne i Nordatlanten.
På Patruljens årsmøde i New London, Connecticut, sagde orlogskaptajn Kristen Serumgard, at tallet var højt på grund af kraftige storme og tilbagetrækning af Grønlands gletsjere, som begge bidrog til flere kælvninger fra gletsjerne.
Antallet var meget højere end sidste års ekstreme sæson, hvor 687 isbjerge drev sydpå i sejlruterne. 2017 var dog ikke i top 10. Det blev kun den 19. alvorligste sæson siden 1900. Den canadiske isservice forventer, ifølge AP et normalt isår i 2018. Det anslås, at kun omkring 500 isbjerge vil komme ind i sejlruterne til fare fro skibsfarten.
Ice Patrol blev grundlagt i 1913, i kølvandet på Titanic-forliset, og har gennemført sin undersøgelse hvert år siden (undtagen under Første og Anden Verdenskrig). Intet fartøj har nogensinde rapporteret tab af liv eller ejendom på grund af kontakt med et isbjerg uden for advarselsgrænserne.
Mange skibe er til gengæld kollideret med isbjerge inden for grænserne for advarselsområdet, hvilket illustrerer de fortsatte farer ved isnavigation på trods af moderne fremskridt.
Da servicen begyndte at fungere, ville ispatruljens fartøjer finde det sydøstligste isbjerg og følge med det, indtil det smeltede og udsende advarsler til skibsfarten om trusselens position. Man fortsatte med at bruge denne enkle metode indtil efter Anden Verdenskrig.
Herefter skiftede man til brug rekognoscering fra luften. Ice Patrol indsamler i dag informationer med langtrækkende HC-130J patruljefly og rapporter fraskibsfarten, og baserer i stigende grad sine analyser fra satellitdata.
Kilde: Maritime Executive