Over 100 norske offshore fartøjer oplagt
Antallet af norske offshore fartøjer, der er uden beskæftigelse, er i løbet af et år vokset fra nul til 100. Det drejer sig om supplyskibe, flydende borerigge og seismiske undersøgelsesfartøjer. Ifølge analytikere er problemet dog langt fra overstået.
”Det værste er stadig i vente. 2016 og 2017 vil blive nogle meget udfordrende”, siger Sturla Henriksen, administrerende direktør for den norske Rederiforening, i et interview i Oslo til Bloomberg.
Norges offshore-flåde af seismiske fartøjer, borerigge og forsyningsskibe, der er verdens næststørste efter USA’s, vil blive ramt af mangel på nye kontrakter og et fald i raterne, da i investeringer i efterforskning og udskudte boreopgaver er faldet på grund af de lave oliepriser.
Antallet af oplagte flydende borerigge, der er en vigtig indikator for hele flåden, vil blive fordoblet til omkring 20 næste sommer, siger Henriksen. Ud af den samlede flåde, er omkring hvert sjette fartøj allerede presset ud af markedet. Dette tal forventes at stige i 2016.
”Mens et opsving er uundgåeligt, da verden vil have brug for olie og gas i kommende generationer, er det nu rent gætteri om efterspørgslen vil starte i 2017, 2018 eller endda først i 2019”, siger Sturla Henriksen.
Overkapacitet i markedet vil skabe en forsinkelse i ratestigningerne for disse fartøjer i forhold til, hvornår priserne på råolie begynder at stige til et rentabelt niveau.
Olieselskabernes investeringer i Norge vil falde med 19 procent næste år til 149 milliarder kroner og yderligere 11 procent i 2017, ifølge en rapport i sidste uge fra den norske olie og gasindustri.
Kilde: Bloomberg