Ørred vælger selv
Tætheden ved opdræt er vigtigt, da for lidt plads kan betyde at fiskene ikke trives i opdræt. Caroline Laursen har derfor brugt adfærds-studier til at få ørreder til at vise selv, hvor tætte de er villige til at være.
”Man plejer at prøve at sige noget fornuftigt om grænser for tæthed ved at måle på indikatorer som iltforbrug og stresshormon ved forskellige tætheder, men fordelen med metoden her er, at man i stedet lader fiskene selv så godt som fortælle det”, siger Ph.d.-studerende Caroline Laursen, DTU Aqua.
Metode kan identificere grænseværdier for tæthed af regnbueørreder ved hjælp af en choice-opstilling, som hviler op fiskens eget valg. To ens runde kar er forbundet med en åbning, så fiskene kan svømme frit mellem karrene.
Nogle fisk var aggressive og derfor var andre fisk tilbøjelige til at skifte kar, menkun til en hvis grænse: da tætheden i det andet kar nåede op på 140 kg m–3, foretrak fiskene at svømme tilbage til det oprindelige kar.
”Det viser, at fiskene oplever en tæthed på 140 som lige så lige ubehageligt som at være sammen med et aggressivt individ. Det tyder på at det kritiske tæthedsniveau er på 140 kg m–3, hvilket ligger højt i forhold til, hvad man tidligere har fundet er dårlig velfærd”, siger Caroline Laursen.
Danielle Caroline Laursen forsvarer sin ph.d.-afhandling den 27. maj klokken 13:00 I Nordsøens Forskerpark i Hirtshals.
Kilde: DTU Aqua