Omega-6 bør begrænses i opdræt
Opdrætslaks er i dag ingen stor kilde til omega-6, og sådan skal det blive ved med at være. Hvis laksene får omega-6 holdigt foder, faciliterer det nemlig at forbrugerne udvikler diabetes.
Forskning ved Nifes i Norge viser, at mus som bliver fodret med soyaolie indeholder megen omega-6 og efterfølgende viser de tegn på udvikling af diabetes.
“Vi må vide hvilke planteolier vi kan erstatte fiskeolie med i laksens foder”, skriver Bente Torstensen, forskningsdirektør ved Nifes, på instituttets hjemmeside.
Opdrætslaks indeholder mere omega-3 end omega-6, men dette niveau afhænger af fiskens foder. Derfor skal man undgå sojaolie i laksens føde.
“For meget omega-6 har en negativ sundhedseffekt uafhængigt af hvilken mad den kommer fra. Vi må derfor undgå at bruge planteolier som indeholder meget omega-6 i opdrætslaksenx føde, og fastsætte en maksimal grænse for hvor meget omega- 6 foderet må indeholde”, siger Torstensen.
Kilde: kyst.no