Nyt vindsamarbejde åbner store muligheder
Det er godt nyt for de danske vind-rederier, når energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt mandag underskriver en erklæring som sigter på, at skabe et fælles marked inden for havvind omkring Nordsøen.
”Med Nordsø-samarbejdet vil Nordsølandene i fællesskab bl.a. harmonisere regler og koordinere havvindmølleudbud, så vi kan få omkostningerne ved havvind ned og muliggøre, at Nordsøen bliver et kraftværk med havvind for hele Europa”, siger Lars Chr. Lilleholt.
Samarbejdet, der ud over Danmark tæller Belgien, England, Holland, Irland, Storbritannien, Frankrig, Luxembourg, Norge, Sverige og Tyskland, skal bane vejen for fælles EU-regler for havvindmøller og samarbejde om udbud af havvindmølleparker.
”Det her er godt nyt, at regeringen går forrest for at skabe ensretning hen over Nordsøen. Den ensretning af kravene for skibene vil uden tvivl gøre det lettere at operere. Banen vil nu forhåbentlig komme til at se ens ud for alle hold – hvilket bør give de danske offshore vind-rederier endnu bedre konkurrencevilkår i den fremtidige udbygning af havvind i Nordsøen”, siger Jakob Ullegaard, direktør i Danmarks Rederiforening.
EU-Kommissionen vurderer, at vind fra Nordsøen vil kunne dække 4-12 pct. af elforbruget i EU, hvilket svarer til en udbygning i omegnen af 100 GW i 2030. Hvis man tager udgangspunkt i danske husstandes elforbrug, så vil det svare til, at vind fra Nordsøen kunne dække ca. 100 mio. husstandes elforbrug.
Til sammenligning er der i dag installeret 7,7 GW havvindmøller i Nordsøen.
Fakta
Arbejdet sættes i gang i juni, og i løbet af samarbejdets første tre år vil henholdsvis Belgien, Holland og Danmark varetage formandskabet.
Den europæiske vindmøllebranche forventer, at ca. 80 pct. af de planlagte vindmøller i EU, bliver placeret i Nordsøen.