Nyt fund genåbner Estonia undersøgelse
Færgen Estonia havde et fire meter stort hul i skroget, da det sank med 852 mennesker om bord. Det afslører nye tv-billeder af vraget, der bliver vist i dokumentarserien "Estonia - fundet, der ændrer alt” der kan ses på DPlay. Estlands statsminister kræver ny undersøgelse af forliset.
Estonias forlis i 1994 er den største maritime katastrofe i fredstid i Europa, og årsagen var ifølge konklusionerne i havarirapporten, at færgens bovport rev sig løs.
Men nu rykker billederne i den nye dokumentar alvorligt ved dén konklusion. Det er de første billeder, der er blevet optaget af vraget siden Sverige, Finland, Estland, Letland, Danmark, Storbritannien og Rusland i 1995 underskrev en gravfredspagt, der forbyder dykning ved vraget, der ligger i internationalt farvand.
Men det valgte selskabet bag dokumentarfilmen at se bort fra og sendte en drone ned til vraget. I en af sekvenserne fra dronens optagelser ses en stor flænge i skroget på fire meter i højden og omkring 1,2 meter i bredden.
Den må ifølge professor i maritim teknik, Jørgen Amdahl fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, være påført Estonia med en kraft på mellem 500 og 600 tons.
“Når man har fundet noget nyt, er man efter min mening forpligtet til at undersøge det og prøve at komme med en forklaring, siger han til den norske avis VG.
En overlevende fra Estonia, der medvirker i dokumentaren, er overbevist om, at færgen ramte et eller andet. Han befandt sig i sin kahyt, da han hørte noget der mindede om lyden af at skibet sejlede gennem is.
Han forklarer i dokumentaren, at han gik fra sin kahyt op til øverste dæk, hvor han kikkede ud over havet og så noget mærkeligt. “Jeg ser noget hvidt, som var flere meter stort. Det bevægede sig mod venstre. Det flyttede sig,” hævder han.
Jeg aner ikke om en ubåd kan se lysere ud end vandet. Men vi ramte tydelig vis noget,” siger han i dokumentaren.
Selvom ingen endnu på baggrund af dokumentaren tør konkludere, at flængen i skroget kan have haft noget med ulykken at gøre, bliver en ny undersøgelse alligevel efterlyst fra flere sider, bl.a. fra pårørendeforeninger i både Sverige og Estland.
Kilde: NRK
Se trailer fra serien, der bliver vist på DPlay fra i dag herunder.