Nye regler for kystnære havmøller
Opstillingen af havvindmøller tæt på de danske kyster kræver en stærk folkelig og lokal opbakning. Derfor er energiforligskredsen blevet enige om, at kommunerne skal have mere medbestemmelse i nye projekter for kystnære havmøller.
”Det er en forudsætning for den grønne omstilling, at vi har bred folkelig og lokal opbakning. Jeg er derfor glad for, at vi nu får en mere demokratisk løsning, hvor kommunerne kan komme med indsigelser, hvis de synes, at et projekt ikke er fornuftigt”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
De nye regler betyder konkret, at kommuner kan komme med en indsigelse, som ministeren kan tage højde for, inden der kan meddeles forundersøgelsestilladelse. Indsigelsesretten vil gælde for kystnære havmøller tættere end otte km fra kysten.
Lovændringerne betyder, at der indføres en betinget kommunal indsigelsesret. At indsigelsesretten er betinget betyder, at der kan være tilfælde, hvor en kommune ikke ønsker en kystnær havvindmøllepark, men hvor parken alligevel bør opstilles på grund af fx nationale hensyn.
Hvor det før var Energistyrelsen der traf beslutninger om åben-dør-projekter, er det fremadrettet energi-, forsynings- og klimaministeren. Hvis en kommune gør indsigelse, skal sagen forelægges Folketingets energi-, forsynings- og klimaudvalg, inden ministeren træffer afgørelse.
Køberetsordningen, som giver lokale borgere mulighed for at købe ejerandele i vindmølleprojekterne, udvides til også at omfatte sommerhusejere.
Grøn ordning, som giver kommuner mulighed for at søge om tilskud til initiativer, som kommer borgerne til gode, udvides til også at omfatte kystnære havmøller i åben-dør-ordningen.
Det forventes, at ændringerne træder i kraft pr. 1. januar 2017.
Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets