Ny finanslov skuffer den maritime industri
Finansloven for 2021, som regeringen søndag indgik en aftale med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om, fokuserer alt for meget på de indenlandske udfordringer, og for lidt på eksporten - vurderer Danske Maritime.
”Det er lidt en blandet fornemmelse at læse årets finanslovsforslag. Den maritime industri er udfordret, og vi havde naturligvis håbet på klare initiativer og øremærkede midler målrettet eksportvirksomheder som vores. Det finder vi desværre kun i luftige vendinger, men når der sker en udmøntning, håber vi naturligvis, at partierne er opmærksomme på, at det maritime skal prioriteres”, siger Jenny Braat, adm. direktør i Danske Maritime.
”Investeringer i den maritime industri er til gavn for grøn omstilling på verdensplan og skaber vigtige danske indtægter og arbejdspladser. Som eksportbranche er vi meget udfordrede under krisen, og derfor er midler til øget forskning, innovation og generel opbakning utrolig vigtig. Vi sidder jo stadig og venter på at kunne komme ud i verden ved hjælp af coronapas, vaccine eller bilaterale aftaler, og hver nye uge uden fremskridt betyder tabt omsætning og fyringer”, siger Jenny Braat.
”Så vi har rejst rødt flag for længe siden overfor politikerne, men jeg synes desværre, at vi står med en finanslov, som har alt for stort fokus på de indenlandske udfordringer og alt for lidt fokus på eksporten, og hvem der egentlig forsørger Danmark. Det er selvfølgelig positivt med blandt andet flere midler til erhvervsuddannelser, to årlige togter til skoleskibet, penge til mere grøn omstilling og opkvalificering over en bred kam og en pulje til grøn transport, herunder el-færger og ladestandere. Men jeg savner noget, der tydeligere viser, at Folketinget har forstået, hvor vigtig hele den maritime branche er for Danmark. Det glæder mig dog, at finansministeren nævnte klimapartnerskaberne, og jeg ser frem til, at de gode forslag, som Klimapartnerskabet for Det Blå Danmark har leveret til regeringen, udmøntes i konkrete initiativer. Men det havde været rart, hvis vi allerede i dag kunne se tiltag, som så ud over landets grænser, hvor vores kunder og udfordringer befinder sig”.
Finansminister Nicolai Wammen ser aftalen i et andet lys:
”Med den aftale, vi i dag præsenterer, sikrer vi tre ting: Vi skaber større tryghed ved at holde hånden under danske job, vi styrker den grønne omstilling og vi passer på vores velfærd. Det er kort sagt den coronafinanslov, som vi lovede i sommer. Jeg vil gerne takke aftalepartierne for at tage ansvar i en tid, hvor Danmark og verden er udfordret af en global krise. Det er en vigtig aftale, som er med til at bringe Danmark så trygt igennem krisen som muligt”, sagde Nicolai Wammen ved offentliggørelsen af aftalen søndag.
Ifølge finansministeren er aftalen en central brik i regeringens grønne genstart og omfatter bl.a. støtte til oplevelsesøkonomien på 750 mio. kroner, en lempelse af BoligJob-ordningen og en ramme til målrettede omstillingsindsatser på 2 mia. kroner. Med aftalen er der desuden afsat godt 4,5 mia. kroner til grønne initiativer og ca. 5 mia. kroner til at styrke velfærden for børn, unge og ældre.
Med aftalen udmøntes samlet set ca. 16 mia. kroner frem mod 2025. Initiativerne i de seneste ugers samlede aftaler om grøn genstart inkl. regeringens udspil til en grøn skattereform forventes dermed at bidrage med 14.000 job i 2021.
”Aftalen skal ses i sammenhæng med, at der siden coronakrisens start er gennemført en markant og ekspansiv finanspolitik med henblik på at hjælpe økonomien bedst muligt gennem krisen. Dette har været med til at holde hånden under titusindvis af danske job”,
siger Nicolai Wammen.
Du kan læse hele aftalen HER
Redaktionen