Nu trækkes der kabler på Vesterhav Syd

Havvindmølleparken består af 20 havvindmøller

Foto: Vattenfall

Så snart vejret tillader det, går Vattenfall i gang med at trække kabler mellem de 20 vindmøllefundamenter i havvindmølleparken Vesterhav Syd, og to kabler fra vindmølleparken og ind til kysten ved Klegod. 

”Det er sjældent, at jeg drømmer om svag vind. Men lige for tiden håber jeg, at vejret viser sig fra sin milde side i juni, så vi allerede fra juli kan levere strøm fra de første møller. En rolig østenvind ville være optimal. Hvis ikke, så må vi vente. Vejret kan vi ikke kontrollere”, siger Mathilde Damsgaard, projektdirektør  i Vattenfall. 

Kabeludlægningsskibet Ariadne skal installere de såkaldte inter array-kabler (IAC), som opsamler strømmen fra de enkelte møller og fører den frem til et knudepunkt i én af møllerne. Det arbejde er ikke specielt vejrfølsomt, og Vattenfall forventer, at der sker fra begyndelsen af juni måned og cirka fire uger frem. 

Det andet kabeludlægningsskib, Atalanti, skal installere de to såkaldte eksportkabler, der går fra knudepunktet offshore og ind på stranden ved Klegod. Her møder de landkablerne, som allerede er nedgravede og klar. Det arbejde er det mest vejrfølsomme i hele byggeriet. 

”Eksportkablerne skal pløjes ned i havbunden, og vi arbejder tæt på kysten. Der kræver roligt vejr i minimum fem sammenhængende dage pr. kabel”, siger Mathilde Damsgaard. 

”På stranden ved Klegod skal eksportkablerne fra Vesterhav Syd kobles sammen med kablerne til landanlæggene. Vi skal ret dybt ned, så vi er helt sikre på, at kablerne holder sig under jorden, også hvis kystlinjen skulle ændre sig over parkens levetid”.  

Når sammenkoblingen ved Klegod er sket, skal der foretages en omfattende kalibrering og test af højspændingen. Derfor kan der godt gå et par måneder, før sandet kastes tilbage i det enorme hul. 

Når alt kabelarbejdet er afsluttet for Vesterhav Syd, bliver strand og klitter ved Klegod genetableret. Blandt andet bliver der plantet marehalm i klitterne, så hurtigt som muligt får sit oprindelige udtryk tilbage. 

-mauh 

Artikler

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kom med ombord på Laura Maersk

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Frederikshavn Havn øger milliardgæld

Copyright 2023