Nu bliver de 1000 år gamle skibe sikret

Vikingeskibsmuseet i Roskolde er gennem private donationer på 135 mio. kr. og 175 mio. kr. fra stat og kommune sikret finansiering til at sikre de fem vikingeskibe i Roskilde for eftertiden med en ny udstillingsbygning.

Werner Karrasch, Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Stormflod, stigende vandstand og nedbrydende dagslys har hidtil været alvorlige risici for de fem umistelige vikingeskibe, der

er klassificeret som værende af enestående national betydning. Men nu har museet i Roskilde skaffet tilstrækkelige midler til at opføre en ny udstillingsbygning, der kan sikre den historiske arv.

”Jeg er ikke bare glad. Jeg er også enormt lettet over, at vi nu kan komme i gang med at beskytte skibene mod den tilbagevendende stormflodstrussel. Jeg er dybt taknemmelig for den generøse støtte, vi har fået til at sikre vores umistelige kulturarv i helt nye rammer og med helt nyt formidlingsmuligheder”, siger museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen.

Villum Fonden støtter med 60 millioner kroner, Augustinus Fonden støtter med 50 millioner kroner, og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond bidrager med 25 millioner kroner.

”Med donationerne kan fremtidens Vikingeskibsmuseum nu begynde at tage form. Det er en stor glæde for hele byen, at museet får de rigtige rammer til også i fremtiden at fortælle den fantastiske historie om dengang skibene og vandet bandt verden sammen, og Roskilde var et epicenter for handel og aktivitet. Jeg er meget begejstret for at vi når denne milepæl,” siger Borgmester i Roskilde og bestyrelsesforman for Vikingeskibsmuseet, Tomas Breddam.

Toppet op med finanslovsbevillingen og den kommunale bevilling kan museet nu fortsætte planerne om det nye museum, der ikke alene skal sikre vikingeskibene, men også fortælle historien på nye måder - og give plads til helt nye fortællinger.

I den nye udstillingsbygning skal de besøgende møde den store og medrivende fortælling om, hvordan vikingerne ændrede verden med deres skibe – og hvordan den verden de mødte, ændrede dem. Samtidig får museet en ny velkomstbygning og nye udearealer, der sikrer de besøgende en sammenhængende museumsoplevelse.

Museet forventer at kunne byde de besøgende velkommen i nye rammer i 2027.

Kilde: Vikingeskibsmuseet.

Artikler

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Maersk vil producere grøn metanol i Egypten

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Molslinjen strammer sikkerhed efter GPS-jamming

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Ny containerrute til CMP

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Færgeruter aflyst yderligere en uge

04.10.2023|Maritimedanmark.dk

Ny storordre til Semco Maritime

03.10.2023|Maritimedanmark.dk

Rederier: Vigtigt grønt fokus i åbningstale

Copyright 2023