Norsk gas kan nu flyde ind til Danmark
Efter flere års forberedelser og anlægsarbejde er arbejdet med at etablere Baltic Pipe i Nordsøen nu helt afsluttet, skriver Energinet. Dermed har projektet baseret endnu én af de store milepæle, og i weekenden kunne der flyde gas fra den norske rørledning Europipe II til Danmark.
En lille figur blev sat ned på bunden af nordsøen med flag, der skal markerer at der snart kan flyde gas til Polen. Foto: Energinet..
”Det er virkelig en stor dag for Baltic Pipe-projektet. Gaspåsættelsen gik som planlagt. Vi har holdt tidsplanen og levet op til kvalitetskravene, men vi har også brugt halvandet år på at forberede denne idriftsættelse,” siger Mark Christian Degn Eskesen.
Som Energinets tekniske ansvarlig for den del af Baltic Pipe, der omfatter tilslutningen til den norske gasrørledning og anlægget af gasrørledningen i Nordsøen har han tilbragt mange uger på havet de seneste måneder.
Det varer dog endnu nogle måneder, inden forbrugerne kan få glæde af den norske gas. Udbygningen af modtageterminalen i Nybro skal først være færdig, ligesom andre dele af projektet også skal færdiggøres i løbet af sommeren. Baltic Pipe er planlagt til delvis idriftsættelse i oktober 2022 og fuld idriftsættelse 1. januar 2023.
Baltic Pipe, der har endestation i Polen skal kunne transportere ti mia. kubikmeter gas om året og bidrage til at nedbringe afhængigheden af russisk gas.
Arbejdet med at etablere rørledningen over land i Danmark er fortsat i gang efter at være stoppet i en periode, da Fødevareklagenævnet i slutningen af maj underkendte Miljøstyrelsens tilladelse til projektet.
Energinet forventer, at prisen for den danske del af Baltic Pipe løber op i 8,2 mia. danske kr. Prisen for den samlede rørledning, der etableres i samarbejde med polske Gaz-Stem er beregnet til mellem 12 og 16 mia. kr.
Kilde: Energinet.