Norges regering stopper oliestrejke
Lige efter midtnat natten til tirsdag oplyste arbejdsminister Hanne Bjurstrøm, at regeringen vil bruge tvungen voldgift i oliekonflikten. Dermed forhindres et totalt stop for olie- og gasproduktionen på den norske sokkel.
”Regeringen anser dette som påkrævet for at afværge de store samfundsmæssige konsekvenser af den varslede lockout. Lockouten vil derfor ikke blive iværksat, og arbejdet genoptages”, skriver Arbedsdepartementet i en pressememeddelelse.
Meldingen kom lige efter at Bjurstrøm hasteindkaldte parterne i oliekonflikten til et møde i departementet mandag aften klokken 23.30.
”Det ville være uforsvarligt at lade konflikten fortsætte. Den varslede lockout fra midnat kunne have fået svært alvorlige konsekvenser for tilliden til Norge som troværdig leverandør af olie og gas. Norge leverer cirka 20 procent af gassen til Europa. Om ikke længe ville lockouten derfor kunne have fået betydning for forsyningssikkerheden, særlig i Tyskland og Storbritannien. Lockouten ville også haft store økonomiske konsekvenser for det norske samfund og uheldige følgevirkninger for norsk industri”, siger Bjurstrøm i pressemeldingen fra departementet.
Torsdag i sidste uge varslede Olieindustriens Landsforening (OLF) lockout fra og med midnat natten til tirsdag. Varslet om lockout kom efter at arbejdstagerorganisationene Industri Energi, SAFE og Lederne gik i strejke den 24. juni.
Mandag havde strejken varet i 16 dage. Ifølge Olieindustriens Landsforening har strejken hidtil kostet tre milliarder norske kroner.
Ifølge OLF ville en lukning føre til et tab på 1,8 milliarder norske kroner hver dag. Totalt ville 70 olie- og gasfelter i Nordsøen, Norskehavet og Barentshavet være blevet ramt af en lockout.
Parterne havde et fjerde forligsmøde i weekenden, men efter 13 timer ved forhandlingsbordet, blev samtalerne afbrudt søndag morgen. Det har været ventet, at regeringen ville gribe ind før lockouten trådte i kraft med henvisning til at vitale samfundsinteresser er truet.
Kilde: DN.no