Norges kystvagt border Greenpeace-skib
Specialstyrker fra den norske kystvagt har fredag aften bordet Greenpeace-skibet Esperanza i Barentshavet for at stoppe protesten mod Statoils olieboringer i Arktis, der varede 89 timer. Ifølge Greenpeace er bordingen i strid med den internationale havretslov.
”I mere end 80 timer har Greenpeace-aktivisterne udført en fredelig protest mod Statoils uansvarlige olieboringer i Arktis, der kan forårsage uoprettelig miljøskader. Efter protesten på platformen blokerede vores skib også for platformen på fuldstændig lovlig vis. Det er uforståeligt, at de norske myndigheder griber ind på denne måde”, siger Jon Burgwald, arktisanvarlig.
Fredag aften klokken 22.10 informerede Norges kystvagt besætningen på Esperanaza om, at de ville borde skibet, der forhindrede Statoils platform i operere ved at blokere ved boreområdet. En halv time senere indtog kystvagten skibet, der efterfølgende blev trukket væk. Ingen blev anholdt og besætningen kunne bevæge sig frit.
Operationen kom efter at en talsmand for det norske klima- og miljøministerium fredag bekræftede en erklæring fra Statoil om, at en appel fra Greenpeace var blevet afvist og at boringerne kunne fortsætte. Myndighedernes indgriben var ifølge juridisk rådgiver for Greenpeace Daniel Simons, i strid med international havret.
”Der er absolut ingen grund til, at Esperanza skulle fjerne sig for olieselskaberne. Sikkerhedszonen er fuldstændig ugyldig, da annonceringen ikke er foretaget rettidigt. Under FN's Havretskonvention kan udenlandske fartøjer frit bevæge sig i den økonomiske zone. Vi har mindst lige så meget ret til at være her som olieselskaberne”, siger Daniel Simons.
Protesten begyndte tirsdag ved at 15 aktivister, heriblandt en dansker, protesterede på Statoils platform. De sidste syv blev fjernet efter cirka 48 timer og bragt til Tromsø. Alle blev dog løsladt uden sigtelser. Kort efter sejlede Esperanza til Hoop-feltet for at lægge sig i vejen for platformen.
Kilde: Greenpeace