Norge har indviet verdens største flydende havvindmøllepark

Norges Kronprins Haakon åbnede onsdag Hywind Tampen havvindmølleparken, der er den foreløbig største flydende af slagsen i verden. Havvindmøllerne skal levere strøm til fem platforme i den norske del af Nordsøen.

Kronprins Haakon satte to kabler sammen for at markere den officielle åbning af Hywind Tampen. Han var flankeret af (fra venstre) Equinor-direktør Kjetil Hove, Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Siri Espedal Kindem, Equinor.. Foto: Equinor

Hywind Tampen er med 11 Siemens 8,6 MW møller og en systemkapacitet på 88 MW den største flydende havvindmøllepark i verden, men Gullfaks og Snorre bliver også de første olie- og gasfelter i verden, der får strøm fra havvindmøller. Møllerne forventes at dække 35 pct. af felternes forbrug.

“Hywind Tampen forventes at reducere CO2 udledningen med 200.000 tons årligt fra olie- og gasproducenter i Nordsøen. Projektet har givet os og leverandørerne værdifulde erfaringer, som vil være vigtige, når vi arbejder sammen om at udvikle havvind yderligere i Norge,” sagde Kjetil Hove,  executive vice president for den norske kontinentalsokkel i Equinor ved åbningen.

“Med Hywind Tampen har vi vist, at vi kan planlægge, bygge og idriftsætte en stor flydende havvindmøllepark i Nordsøen. Vi vil bruge erfaringerne fra dette projekt til at blive endnu bedre. Vi vil bygge større, reducere omkostningerne og bygge en ny industri på olie- og gasindustriens skuldre,” siger Siri Kindem, der er chef for Equinors vedvarende energiforretning i Norge.

Projektet har været fem år undervejs og har krævet investeringer på 7,4 mia. norske kroner svarende til knap 4,8 mia. kr.

Hele 60 pct. af kontraktsummen er gået til norske leverandører, hvilket ifølge Equinor har været med til at udvikle nye aktiviteter, grønne jobs, lokale spin-offs og og en teknologiudvikling til fremtidige flydende havvindprojekter i en voksende industri.

Equinors partnere på projektet er Petoro, OMV, Vår Energi, Wintershall Dea og INPEX Idemitsu Norge .

-emte

Artikler

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Redningsstation er uden redningsbåd: Kan få fatale konsekvenser

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kom med ombord på Laura Maersk

Copyright 2023