Nazi-krydser fundet på 490 meter vand
Den tyske krydser Karlsruhe var den 9. april 1940 med i angrebet på Kristiansand i Norge. Men skibet blev heftigt beskudt af først norske styrker og siden torpederet af en britiske ubåd. Efter 80 år på 490 meter vand blev det fundet af det norske elselskab Statnett.
Vraget af den 174 meter lange krydser blev for første gang lokaliseret med sonar for tre år siden, men først nu er vraget, der ligger på havbunden 13 sømil fra Kristiansand, blevet nærmere undersøgt af en undervandsrobot fra specialskibet Olympic Taurus.
“Da kanonerne blev synlige blev stemningen høj og vi forstod, at det var et gigantisk skibsvrag. Vi var meget overraskede over, at vraget var så stort,« fortæller projektingeniør Ole Petter Hobberstad fra Statnett på selskabets hjemmeside.
Skibet, der var udstyret med fire dampturbiner og ni kanoner, stod i spidsen for angrebet på Kristiansand om morgenen den 9. april, hvor også Danmark blev besat. Men skibet blev angrebet med granater fra det norske forsvarsværk på Odderøya Fort og siden af en torpedo fra den britiske ubåd Truant. Skaderne var så omfattende, at kaptajnen beordrede Karlsruhe sænket.
Og det var et sjældent syn, der mødte Hobbertad og Frode Kvalø, arkæolog og forsker ved Norsk Maritimt Museum, da undervandsrobotten sendte de første billeder op. Normalt ville et skib med et så højt tyngdepunkt vende rundt på vej mod bunden.
“Men Karlsruhe står støt på kølen 490 meter under havoverfladen med kanoner, der peger truende ud i havet. Med ni 150 millimeter kanoner fordelt i tre kanontårne var Karlsruhe det største og mest frygtindgydende skib i angrebsgruppen mod Norges sydkyst,” fortæller Frode Kvalø.
Karlsruhe blev ifølge Wikipedia bygget på Deutsche Werke i Kiel og 1926-27 og blev en del af den tyske flåde fra 1929. Skibet var foruden fire dampturbiner udstyret med 2 MAN 10-cylindrede dieselmotorer og havde en maks-hastighed på 32 knob.
Skibet var bemandet med 21 officerer og 493 menige.
Se optagelser af skibsvraget her.
Kilde: Statnett