Nato-øvelse i Østersøen i krigens skygge
Det kommende Nato-medlem, Sverige, er vært for den 51. Baltops øvelse, der går i gang i Østersøen i weekenden. Danmark deltager med dykkerskibet Søløven, to skibe fra minerydningsstyrken og stabsbidrag til øvelsesledelsen, der styres af USA.
Krigsskibe ved kaj i Stockholm gør klar til Baltops 2022, der starter søndag. Foto: Rebecca Landberg/Försvarsmakten..
45 krigsskibe, mere end 75 fly og omkring 7000 soldater fra 14 Nato-lande og to partnernationer deltager i øvelsen i Østersøen, der bliver en af de største i Nordeuropa i år og som afvikles i skyggen af Ruslands overfald på Ukraine, men har samme størrelsesniveau som tidligere år.
Målet med øvelsen er det samme, som da øvelsen blev gennemført for første gang for 50 år siden - nemlig at styrke de deltagende landes evner indenfor de sømilitære discipliner samt deres evne til at samarbejde om opnåelse af et fælles sikkerhedspolitisk mål, oplyser Forsvaret.
”De danske minerydningsenheder og minerydningsdykkere er meget specialiseret og hører til i toppen af Nato på grund af bl.a. et unikt, mobilt, danskudviklet system,” siger Dan B. Termansen, der er chef for 2. Eskadre, der bidrager til øvelsen.
Til dagligt arbejder eskadrens minerydningsenheder og Søværnets dykkertjeneste med blandt andet at bortsprænge gamle søminer fra 1. og 2. verdenskrig, som stadig findes på havbunden i danske farvande. ”Det kræver solid faglighed og indsigt i både hydrografi, sonarteknik, sømandsskab samt teknisk og operativ snilde at operere de fjernbetjente droner. Jeg ser frem til at vores folk kan fokusere på deres faglighed og udvikle deres doktriner under øvelsen. Noget der kommer os til gavn forud for den markante teknologiske opdatering med nye droner og sonarer, modernisering af enheder og flere folk som vi står overfor,” siger Dan B. Termansen.
De første skibe ankom til Stockholm torsdag og i løbet af i dag, fredag, ventes i alt 40 krigsskibe at ligge ved kaj i den svenske hovedstad.
Sverige er i år, hvor den svenske flåde kan fejre 500 års jubilæum, vært for øvelsen, der starter 5. juni og slutter 17. juni.