Nanoteknologi giver nyt liv til oliearkiver
Maersk Oil og Nano-Science Center på Københavns Universitet vil udvikle en hurtig og billig metode baseret på nanoteknologi til at vurdere oliepotentialet i Nordsøens kridtreservoirer. Det kan give nyt liv til Nordsøens henlagte områder, så produktion kan forlænges med mange år.
”P3 kan bringe liv til vores gamle oliearkiver. Hvis vi kan få det til at virke, vil vi kunne reducere omkostningerne ved at vurdere de mindre olieforekomster, som allerede er observeret ved tidligere boringer. Vi kan i stedet for at bore en ny brønd for at få en kerne, bruge P3 og borespåner fra arkivet,” siger Finn Engstrøm, Senior Principal Petrophysicist, Maersk Oil.
Forskere fra Københavns Universitet og Maersk Oil vil i projektet P3 - Predicting Petrophysical Parameters for oil reservoir evaluation se på kridts porestruktur. Det sker medavancerede computermodeller og 3D-røntgenscanningsudstyr, som kan vise detaljer helt ned til 25 nm.
Efterforskning efter olie og vurdering af olieforekomster i den danske Nordsø er ekstremt dyrt. For en enkelt ny brønd, hvor borekerner indsamles for at få den nødvendige information, kan det let koste 150 millioner kroner. Derfor er der stor interesse for at finde en metode, hvor olieselskaber kan få adgang til samme information ud fra eksisterende materiale.
De fysiske egenskaber i undergrundens materialer- bestemmes i dag ud fra borekerner. Det er dyrt, derfor er der kun indsamlet kerner fra de mest lovende intervaller i et oliereservoir. P3 kan give et samlet billede af hele boringen, da metoden kan bruges på borespåner, som altid opsamles langs hele brøndsporet.
”P3 har potentialet til at reducere omkostningerne ved vurdering af olieforekomster i Nordsøens kridtlag, muliggøre en bedre vurdering af nye indvindingsmetoder og sandsynligvis optimere placeringen af brønde i reservoirerne. Anvendelserne for P3–metoden er mange og rummer mulighed for at øge de danske oliereserver. Det er derfor, at Maersk Oil har valgt at gå med i projektet,” siger Finn Engstrøm.
Højteknologifonden støtter projektet med 15 mio. kroner.
Kilde: hoejteknologifonden.dk