Næssundfærgen stopper til maj
Næssundfærgen sejler sin sidste tur den 30. april. Dermed ophører over 430 års færgedrift på stedet. Et møde onsdag mellem det frivillige færgeråd, bestyrelsen for I/S Mors-Thy Færgefart og borgmester Hans Ejner Bertelsen, Morsø Kommune, endte med, at ruten lukkes, da der mangler penge til driften.
”Færgerådet kaster håndklædet i ringen. Kommunen har ikke rokket sig en tøddel i det år, vi har arbejdet. Holdningen er fortsat, at det ikke må koste kommunen noget ud over budgetforliget at drive færgen videre, og så kan vi lige så godt opgive”, siger en skuffet talsmand for færgerådet, Søren Christensen, Karby til nordjyske.dk.
Viggo Vangsgaard, formand for I/S Mors-Thy Færgefart, der ejes af kommunerne Morsø og Thisted bekræfter, at færgen må stoppe til maj. Lukningen af den historiske færgerute skal give Morsø Kommune en årlig besparelse på 1,9 millioner fra 2015. Morsø Kommune har betalt 2/3 af omkostningerne til drift af ruten.
”Færgerådet har ikke haft held med de bestræbelser, der er gjort for at spare driftsmidler og skaffe penge. Vi havde håbet, at de frivillige kunne finde en kasse, som det var muligt at trække lidt penge fra, men det skete ikke. Vi må derfor forholde os til vores budgetvedtagelse, som siger, at hvis der ikke findes andre løsninger med udgangen af april måned, så stopper driften der”, siger Viggo Vangsgaard.
Næssundfærgen har været drevet med underskud gennem de seneste år, og passagertallet har været faldende. Lukningen kommer til at ramme både skoleelever og pendlere, der har kæmpet hårdt for at bevare færgen, da nedlæggelsen for nogle pendlere kan betyde en daglig omvej på op til 60 kilometer.
Færgen er bygget i 1964 og altså 50 år gammel. Færgen trænger til en ny motor og nye koblinger, da det ikke længere er muligt at skaffe reservedele. De to kommuner mener ikke, det kan betale sig at ofre en dyr renovering af en færge, der så kun kan sejle nogle få år mere.
Der har været planer om at udskifte den med en ny færge i komposit, men det ville koste cirka 40 millioner kroner, som kommunerne heller ikke kan finde.
Kilde: nordjyske.dk og Redaktionen