Mindeord for Mærsk Mc-Kinney Møller
Hele dagen er det strømmet ind med mindeord for skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller der døde mandag morgen, 98 år gammel. Herunder bringer vi et udsnit af de mindeord vi har modtaget.
Foto: www.skibsbilleder.dk.
Mindeord fra Danmarks Rederiforening
Med skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møllers død er ikke blot den største personlighed i dansk erhvervsliv forsvundet, men også den mest kendte danske erhvervspersonlighed i udlandet overhovedet. Han har været en af Danmarkshistoriens største erhvervsprofiler, og en af de personer, som har bidraget allermest til at gøre Danmark internationalt kendt og respekteret.
For dansk skibsfart har han i årtier været nestoren der, udover at gøre sit eget rederi til verdens største, om nogen har bidraget til at gøre dansk skibsfart synonymt med kvalitet og fremsynethed. Hans virke har betydet, at der lyttes til Danmark, når der internationalt drøftes skibsfart. For Danmarks Rederiforening har hans betydning således også været kolossal.
Mærsk Mc-Kinney Møller har gennem årtier gjort en utrolig indsats for at sikre, at skibsfarten udviklede sig i Danmark og dermed blev til en vigtig del af det danske samfund. Det har ikke blot handlet om at sikre gode erhvervsvilkår, men samtidig om at skabe merværdi for Danmark. Han formåede at tænke dansk i et globalt perspektiv. Hans synspunkter har været visionære og konsistente, selv om han kunne fremstå konservativ. Ordentlighed var for ham en del af et efterlevet værdisæt, før nogen overhovedet havde tænkt på Corporate Social Responsibility.
Hans beslutninger om milliardinvesteringer i containerfart og olie- og offshoreaktiviteter var både fremsynede og dristige, og har betydet at Danmark i dag er en af verdens vigtigste søfartsnationer, hvor et meget synligt bevis er Mærsk-stjernens tilstedeværelse alle steder i verden.
Bag successen ligger også en konstant fokusering på nødvendigheden af innovation og uddannelse. Det er fra tid til anden sagt, at A. P. Møller – Mærsk ikke har skabt ny teknologi. Det er ikke rigtigt. Rederiet har med hr. Møller i spidsen skabt en enorm innovation, hvad enten det handlede om verdens største containerskibe, store brændstof¬besparelser til fordel for klimaet eller højt avancerede olieudvindingsteknikker. Mærsk Mc-Kinney Møller har endvidere gennem mere end en menneskealder sikret dansk skibsfart en tilgang af dygtige og kompetente internationalt tænkende medarbejdere, som har sat sit præg på mange danske og udenlandske rederier.
Dominansen til trods har han gennem alle årene lagt vægt på, at der skulle skabes plads til andre rederier i Danmark. Han understregede ved mange lejligheder vigtigheden af eksistensen af andre danske rederier for dermed at skabe pres for fornyelse. Hr. Møllers stadige udvikling af sit rederi skete således ikke på bekostning af fjendtlige opkøb af større eller mindre danske rederier, men ved en organisk vækst kombineret med overtagelse af udenlandske rederier.
Mærsk McKinney Møllers dybe kærlighed og loyalitet overfor Danmark har været enestående, ikke blot forretningsmæssigt, men også som mæcen. Profilering i pressen var ikke, hvad han ønskede, heller ikke når det handlede om donationer, men set over tid har små som store gaver, fra de fonde han ledede, sat markante spor i vort samfund. Mange har tillige kunnet glæde sig over den betænksomhed og ordholdenhed, som også var en del af hans personlighed, og som gjorde ham til et højt respekteret menneske.
Med hr. Møllers død er et fyrtårn i dansk skibsfart slukket. Han har med sin fremsynethed og utrolige energi, vilje og beslutsomhed bidraget til at gøre
Danmark større, men hans arv vil leve videre i dansk skibsfart.
Æret være hans minde.
Carsten Mortensen, formand Peter Bjerregaard, adm. direktør
Udtalelse fra CO-Søfart ved Mærsk Mc-Kinney Møllers død
Mærsk Mc-Kinney Møller har gennem sit lange og usædvanligt erhvervsaktive liv haft afgørende betydning for det danske rederierhverv. Hans livsværk er af næsten ufattelige dimensioner og han har om nogen betydet, at dansk shipping i dag rangerer i toppen af verdensranglisten. Dette er vi i CO-Søfart som Danmarks største faglige organisation på det maritime område ham dybt taknemlige for.
Frem til dette årtusinde var Mærsk Mc-Kinney Møller også garant for, at det stadigt voksende rederi blev drevet efter grundlæggende dyder. De søfarende om bord på rederiets skibe var altid i hans bevidsthed, og Mærsk Mc-Kinney Møller var som daglig leder af rederiet frem til 1993 eksponenten for, at forretning og sømandskab var uadskillelige elementer i en aktiv og visionær rederivirksomhed. Kontorerne i land blev den gang i vid udstrækning bemandet med personale, der var rundet af den maritime tradition og kultur med uddannelse i og erfaring fra det at sejle skibene. En sammenhæng, som Mærsk Mc-Kinney Møller også som bestyrelsesformand prioriterede i A.P. Møller - Mærsk, da han i 1993 forlod den daglige ledelse og frem til 2003 varetog formandsposten i bestyrelsen. Samtidig var Mærsk Mc-Kinney Møller garant for, at større beslutninger i rederiet var nøje afstemte med tradition, kultur og politik.
Prioriteringerne i rederiet er siden 2003 ændret i takt med, at ledende poster er indtaget af det, vi i den maritime verden kalder "regnedrenge". Ledere med baggrund i forretningsmæssige og handelsrelaterede uddannelser. En udvikling, der efter vores bedste overbevisning desværre ofte betyder kortsigtede beslutninger. Fokus er flyttet fra de vidde horisonter til bundlinjen på det kommende kvartalsregnskab. Dermed risikerer den maritime kultur at miste rodfæstet, idet færre og færre blandt de søfarende er danske statsborgere.
Som samarbejdspartner var Mærsk Mc-Kinney Møller både professionel og stærk. Vi har gennem tiderne langt fra altid været enige i de dispositioner, han som daglig leder af rederiet prioriterede. Men vi var som repræsentanter fra de faglige organisationer aldrig i tvivl om, hvad han og rederiet mente. Et ord var et ord og en aftale en aftale.
Det er med dyb respekt, vi fra CO-Søfart i dag ser tilbage på Mærsk Mc-Kinney Møllers enestående livsforløb og hans resultater som leder af det selskab, hans far og bedstefar lagde grunden til ved stiftelsen af Dampskibsselskabet Svendborg netop i dag, 16. april, for 108 år siden.
Æret være hans minde
Mindeord fra Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn
Det er med stor sorg, at jeg i dag har modtaget beskeden om, at Mærsk Mc-Kinney Møller ikke længere er i blandt os. Dermed har Danmark mistet et af de største ikoner i dansk erhvervsliv.
Mærsk Mc-Kinney Møller har spillet en stor rolle for dansk erhvervsliv og for Det Blå Danmark. Med dygtighed og fremsynethed formåede Mærsk Mc-Kinney Møller at skabe en global virksomhed, og hans virke vækker genklang og beundring i hele verden.
Mærsk Mc-Kinney Møller havde gennem hele sit liv en glimrende forståelse for, hvordan en moderne virksomhed agerer i vores globaliserede verden. Han vidste, at høj kvalitet og ordentlighed var – og er – den rette kurs frem.
Med tabet af Mærsk Mc-Kinney Møller har vi mistet et menneske, der for altid vil være tæt knyttet til dansk skibsfart og den flotte position, som erhvervet har globalt. Vi vil savne hans store engagement og aktive virke, der har medvirket til at sikre Danmark global gennemslagskraft i den maritime verden.
Æret være hans minde.
Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn
Mindeord for Skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller.
”Tid er det dyrebareste vi har”. Mærsk Mc-Kinney Møller.
Vor nations måske største rorgænger er afmønstret og hans ”søfartsbog” er udfyldt for sidste gang.
Hr. skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møllers dyrebare tid er udløbet. Det Blå Danmark, ja hele nationen har mistet en person, der havde det ønske, citat ” at gøre gavn har gennem mit liv været et nedarvet mål og i den udstrækning det er lykkedes, er jeg taknemlig”.
Mærsk Mc-Kinney Møller har i sit utrættelige virke været et forbillede og en inspiration for mange herunder undertegnede. Holdninger tilegnet mig i de smukke, lyseblå skibe, har præget hele mit arbejdsliv.
Hr. Møllers bemærkning, ”De skal nok blive skibsfører en gang, unge mand” til en lille fiskerdreng med egen båd, der havde gjort skibsrederen en tjeneste, blev inspirationen til, at den unge mand tog på skipperskole i Skagen og blev mønsterbryder.
At have Hr. Møllers rederi som medspiller i udvikling af uddannelser på alle niveauer til Det Blå Danmark har været uvurderligt. Ånden fra rederiet sivede naturligt ind og prægede indsatsen, så vi i fællesskab bragte vort lille land frem, blandt de førende søfartsnationer i verden.
Ude i verden kan nogen godt tro at det trekantede, lyseblå flag med den syv takkede stjerne, en tak for hver arbejdsdag, er vort nationalflag.
Ingen er uundværlig, siges der. Jeg folder mine hænder og beder om, det er rigtigt. Mine tanker går til Hr. Møllers familie, på hvis skuldre der hviler en stor sorg og ditto ansvar.
Æret være Skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møllers minde.
Jørgen Chr. Jensen R. Forhenværende forstander Skagen Skipperskole