MHV hjælper forskere fra DTU Aqua
Onsdag sejlede biolog Lotte Kindt-Larsen fra DTU Aqua ud med marinehjemmeværnets fartøj i Korsør. Hun forsker i at passe på de danske marsvin. Sejladsen var startskuddet på et helt nyt samarbejde mellem det frivillige hjemmeværn og videnskabens verden.
Den 21. januar underskrev marinehjemmeværnet en aftale med Dansk Center for Havforskning. Aftalen går ud på, at forskere kan sejle ud med marinehjemmeværnet og gennemføre deres forskningsprojekter til søs, når fartøjerne ikke er optaget af andre aktiviteter.
Onsdag sejlede PhD-studerende Lotte Kindt-Larsen fra DTU Aqua så med marinehjemmeværnet ud i Storebælt for at opstille fem lyttestationer med 10 synlige bøjer i et lille område syd for Sprogø.
Lyttestationerne kan registrere marsvins 'kliklyde'. Projektets mål er at blive klogere på, hvordan man kan nedbringe bifangsten af marsvin ved at lave generende ping-lyde.
'Pingere' sættes op senere, når lyttestationerne har givet informationer om områdets normale marsvinetrafik. . I marinehjemmeværnet er frivillig fartøjsfører fra Flotille 255 Korsør, Henning Bach, koordinator for afviklingen af alle sejladser med havforskere. Han var fartøjsfører på sejladsen i går, og han var meget tilfreds med resultatet.
”Vi har nu taget hul på det nye samarbejde, og det blev fint. Bøjerne kom fint op at stå i sæt, som de skulle”, siger Henning Bach.
Udsætningen af lyttestationerne var en helt ny opgave med meget nyt udstyr, som besætningen ikke har prøvet før.
”Vi havde forberedt os godt, og alligevel blev det lidt anderledes”, fortæller Henning Bach og fortsætter:
”Alle fem sæt bøjer blev skruet sammen og lagt ud på omkring to en halv time, hvis vi trækker kaffepauserne fra, så det var jeg glædeligt overrasket over. Men det skyldes jo også en virkelig engageret besætning og et godt samarbejde med Lotte Kindt-Larsen”.
Sidste måling af marsvinebestanden i indre danske farvande viste, at bestanden af den lille hval var faldet fra 28.000 til 11.000 individer i perioden fra 1994 til 2005.
Henning Bach har, siden samarbejdsaftalen med havforskerne blev indgået, fået kalenderen godt fyldt.
Lige nu er der indgået ni aftaler om sejladser med forskere fra Århus Universitet, Syddansk Universitet og Københavns Universitet - og yderligere fire ansøgninger er på vej.
Kilde: Marinehjemmeværnet