Marsvin ignoreres i oliejagt
Man ved ikke, hvor meget seismiske undersøgelser påvirke havets liv, deriblandt de 200.000 danske marsvin. Alligevel får oliefirmaerne i Nordsøen fortsat udstedt licenser og det er de tyske borgere ikke begejstrede for.
I Tyskland har borgere og myndigheder sendt mere end 700 høringsspøgsmål til Energistyrelsen i forbindelse med en ny udbudsrunde af olielicenser som starter i oktober 2013. Man er nemlig bange for, at seismiske undersøgelser vil forvolde høreskader på dyrene og skræmme dem.
“Dybest set ved vi ikke i detaljer, hvordan marsvinene egentlig har det i de områder, hvor man borer efter olie. Men vi kan se på de døde dyr, som vi finder langs Vestkysten, at helbredet halter gevaldigt. Men om boreplatformene spiller en rolle, ved vi ikke præcist”, siger Jonas Teilmann, seniorforsker ved Bioscience på Aarhus Universitet.
Man har undersøgt døde marsvin som er skyllet op på Jyllands Vestkyst. Tests viser, at de i stigende grad har parasitter, lungesygdomme og hudsygdomme i sammenligning med marsvin ved Grønland. Årsagen kan meget vel være de støjmæssige og kemiske forureningskilder i Nordsøen, men man ved endnu ikke om forureningen er en direkte konsekvens af olieboringerne.
Jonas Teilmann opfordrer derfor til, at der foretages grundige undersøgelser, som kan belyse hvordan Nordsøens olieaktivitet påvirker dyrene, ligesom at tyske borgere sætter store spørgsmålstegn i sagen.
Kilde: ing.dk