Mangel på medarbejdere i offshore
Danske virksomheder inden for offshore-branchen har problemer med at finde tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft og må derfor takke nej til ordrer. Halvdelen af offshore-virksomhederne ser det som en hindring for vækst.
”Jeg ser virksomheder, der vælger at sige nej tak til forespørgsler, blandt andet fordi de ikke har tilstrækkeligt med kvalificeret personale til at kunne byde. Jeg ser også virksomheder, der ikke markedsfører sig på eksportmarkederne, fordi de ikke kan håndtere flere ordrer”, siger Merethe Wrang, business manager i Eksportforeningen.
Det er først og fremmest ingeniører, der er efterspørgsel efter. Ingeniørforeningen i Danmark vurderer, at der i 2025 vil mangle 20.000 ingeniører, og det skyldes simpelt hen, at for få unge søger ind på de tekniske uddannelser.
Også andre lande oplever vækst i offshore-væksten, eksempelvis Norge, og her har unge ingeniører også gode jobmuligheder. Det gør kun problemet værre for danske offshore-virksomheder.
Region Syddanmark har tidligere sat sig som mål, at offshore-branchen i 2020 skal skabe beskæftigelse til 20.000 mennesker i regionen. Det svarer cirka til 9.000 nye job. Alt tyder på, at virksomhederne i branchen ville kunne skabe nye jobs, hvis bare der var tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft.
Kilde: Berlingske Business