Maersk Tankers involveret i migrant-sag

Maersk Tankers er ufrivilligt blevet midtpunkt i en sag i Italien, hvor anklagemyndigheden på Sicilien anklager en NGO for at have modtaget penge fra det danske selskab til gengæld for at have overtaget de 27 migranter, der var blevet reddet af Maersk Etienne i Middelhavet i fjor. Begge parter nægter.

Arkivfoto..

Tankskibet Maersk Etienne lå i mere end fem uger i fjor strandet ud for Maltas kyster, fordi ingen lande ønskede at modtage de 27 migranter, som skibet havde samlet op i Middelhavet i august, hvor de kom i havsnød.

Maersk Etienne blev afvist af flere havne og situationen om bord blev værre og værre og kulminerede, da tre migranter sprang over bord og d øvrige truede med sultestrejke på skibet, der slet ikke er indrettet til at kunne huse så mange mennesker.

Først da Maersk Tankers fik lægehjælp fra NGO´en Mediterranea Saving Humans kom der skred i sagen. Efter en vurdering af migranternes helbredssituation valgte NGO´en at tage alle 27 om bord på deres redningsskib Mare Jonio.

Dette skib satte senere migranterne af i Pozzallo på Sicilien, og det er her, anklagemyndigheden nu har rejst en sag mod NGO´en, der beskyldes for at have taget i mod penge fra Maersk Tankers for at hjælpe migranterne.

I en udtalelse mandag hævder anklagemyndigheden, at overførslen af migranterne skete efter , “at der var indgået en aftale af kommerciel karakter mellem ejerne af de to skibe, på baggrund af hvilken (..) Mare Jonio modtog en stor sum som vederlag,” skriver Maritime Executive.

Maersk Tankers skriver i en udtalelse til Maritime Danmark, at selskabet ikke er blevet kontaktet af de italienske myndigheder i sagen. “Der var tale om en humanitær aktion, og vi vil gerne understrege, at der ikke før eller under operationen blev talt om eller aftalt nogen form for finansiel kompensation,” skriver Maersk Tankers.

Det danske selskab mødtes “flere måneder” efter redningsaktionen med repræsentanter fra Mediterranea for at takke dem for deres humanitære assistance.

“Efter dette møde besluttede vi at give en donation til Mediterranea for at dække nogle af deres omkostninger, de måtte afholde som et resultat af operationen. Det blev gjort i form af et beløb på 125.000 euro med fuld støtte fra Maersk Tankers ledelse,” skriver Maersk Tankers videre i udtalelsen til Maritime Danmark.

Fire personer, der er knyttet til den juridiske ejer af skibet Mare Jonio, er ifølge anklagemyndigheden under efterforskning.

Politiet ransagede mandag morgen NGO´ens kontorer flere steder i Italien, skibet Mare Jonio og flere af de ansattes hjem.

NGO´en afviser at have overtrådt nogle regler og siger i en udtalelse ifølge Maritime Executive, at anklagerne vil “smelte som is under solen”.

Organisationen mener, at de italienske myndigheder forsøger at bevise, at de humanitære hjælpeaktioner blot sker for at tjene penge.

Redaktionen

Relateret indhold

Foga-samarbejde udvider med endnu et skib

20.04.2024Maritimedanmark.dk

20.04.2024Maritimedanmark.dk

44 kvæstet i færgeulykke

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Stena sælger sit sidste LNG-tankskib

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Verden er 25 procent globaliseret

18.04.2024Maritimedanmark.dk

EU advarer rederier imod at betale løsesum

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Mellemøsten truer sikkerheden på vitale handelsruter

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Rederichef uønsket som investor

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle