Maersk Tankers involveret i migrant-sag
Maersk Tankers er ufrivilligt blevet midtpunkt i en sag i Italien, hvor anklagemyndigheden på Sicilien anklager en NGO for at have modtaget penge fra det danske selskab til gengæld for at have overtaget de 27 migranter, der var blevet reddet af Maersk Etienne i Middelhavet i fjor. Begge parter nægter.
Tankskibet Maersk Etienne lå i mere end fem uger i fjor strandet ud for Maltas kyster, fordi ingen lande ønskede at modtage de 27 migranter, som skibet havde samlet op i Middelhavet i august, hvor de kom i havsnød.
Maersk Etienne blev afvist af flere havne og situationen om bord blev værre og værre og kulminerede, da tre migranter sprang over bord og d øvrige truede med sultestrejke på skibet, der slet ikke er indrettet til at kunne huse så mange mennesker.
Først da Maersk Tankers fik lægehjælp fra NGO´en Mediterranea Saving Humans kom der skred i sagen. Efter en vurdering af migranternes helbredssituation valgte NGO´en at tage alle 27 om bord på deres redningsskib Mare Jonio.
Dette skib satte senere migranterne af i Pozzallo på Sicilien, og det er her, anklagemyndigheden nu har rejst en sag mod NGO´en, der beskyldes for at have taget i mod penge fra Maersk Tankers for at hjælpe migranterne.
I en udtalelse mandag hævder anklagemyndigheden, at overførslen af migranterne skete efter , “at der var indgået en aftale af kommerciel karakter mellem ejerne af de to skibe, på baggrund af hvilken (..) Mare Jonio modtog en stor sum som vederlag,” skriver Maritime Executive.
Maersk Tankers skriver i en udtalelse til Maritime Danmark, at selskabet ikke er blevet kontaktet af de italienske myndigheder i sagen. “Der var tale om en humanitær aktion, og vi vil gerne understrege, at der ikke før eller under operationen blev talt om eller aftalt nogen form for finansiel kompensation,” skriver Maersk Tankers.
Det danske selskab mødtes “flere måneder” efter redningsaktionen med repræsentanter fra Mediterranea for at takke dem for deres humanitære assistance.
“Efter dette møde besluttede vi at give en donation til Mediterranea for at dække nogle af deres omkostninger, de måtte afholde som et resultat af operationen. Det blev gjort i form af et beløb på 125.000 euro med fuld støtte fra Maersk Tankers ledelse,” skriver Maersk Tankers videre i udtalelsen til Maritime Danmark.
Fire personer, der er knyttet til den juridiske ejer af skibet Mare Jonio, er ifølge anklagemyndigheden under efterforskning.
Politiet ransagede mandag morgen NGO´ens kontorer flere steder i Italien, skibet Mare Jonio og flere af de ansattes hjem.
NGO´en afviser at have overtrådt nogle regler og siger i en udtalelse ifølge Maritime Executive, at anklagerne vil “smelte som is under solen”.
Organisationen mener, at de italienske myndigheder forsøger at bevise, at de humanitære hjælpeaktioner blot sker for at tjene penge.
Redaktionen