Mærsk i hemmelig aktiehandel
Den ene af A.P. Møller-familiens to store fonde har sikret sig en fortjeneste i milliardklassen ved i al hemmelighed at handle aktier med det børsnoterede rederi, som familien selv kontrollerer. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
I dagene op til jul i 2002 byttede A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney-Møllers Familiefond en stor portion B-aktier i de daværende to selskaber D/S 1912 og D/S Svendborg med A-aktier til den tilsvarende værdi. Da B-aktierne var dyrere end A-aktierne, fik familien Møller 23.000 flere aktier ud af byttehandlen end modparten.
Netop fondens modpart i byttehandlen har hidtil været ukendt. Morgenavisen Jyllands-Posten erfarer imidlertid, at det var de to børsnoterede rederiselskaber selv, der solgte A-aktierne til familien.
Byttehandlen fandt sted umiddelbart inden, D/S 1912 og D/S Svendborg fusionerede til det nuværende A.P. Møller - Mærsk og kort før en markant opjustering af selskabernes årsresultat for 2002. Og mens familiefonden har gjort en god forretning, kan de øvrige aktionærer i rederierne i dag ærgre sig grundigt over byttehandlen.
I løbet af de fem år, der er gået siden, er A-aktiernes kurs nemlig steget så meget, at værdien af familiefondens nye aktier er steget 1,3 mia. kr. mere end de aktier, som fonden overlod til aktionærerne i de to rederier.
I forbindelse med fusionen i 2003 blev der udstedt fondsaktier. Det er en af de væsentlige årsager til, at der er kommet langt mere handel med A-aktierne på Københavns Fondsbørs, så kursforskellen til B-aktierne er snævret ind.
Ingen af de menige aktionærer i A.P. Møller - Mærsk har imidlertid vidst, at de via rederiselskaberne ejede så stor en klump aktier tilbage i 2002. Det oplyste rederierne nemlig ikke. Ligesom aktionærerne ikke fik at vide, at deres aktier var involveret i den store byttehandel, der omfattede to fonde og to børsnoterede selskaber, der alle havde Mærsk Mc-Kinney Møller som bestyrelsesformand.
Professor i børsret ved Syddansk Universitet Nis Jul Clausen vurderer, at A.P. Møller Gruppen i forbindelse med handlerne har bevæget sig i en gråzone i forhold til børsreglerne.
Hvorvidt, der bør indledes en nærmere undersøgelse af handlen, er op til aktionærerne på generalforsamlingen eller myndighederne i form af Finanstilsynet og fondsbørsen, vurderer Nis Jul Clausen.
Dansk Aktionærforening opfordrer på baggrund af Morgenavisen Jyllands-Postens research såvel Fondsbørsen som Finanstilsynet til at undersøge aktiehandlerne.