Laksefisk skal produceres på hav og land
Er det en god eller dårlig idé at opdrætte laksefisk og ørreder på havet? Er det bedre at gøre det på land? Diskussionen er varm på internationalt plan.
AquaCircle har i den forbindelse skrevet en efterretning angående diskussionen.
“Vores hovedsynspunkt er, at der er tale om en falsk problemstilling. Det er ikke et spørgsmål om enten-eller, men om både-og. Endvidere har konkrete markeds- og produktionsforhold stor betydning i diskussionen. Vi er fortalere for, at man udvikler og investerer i begge former for opdræt”, skriver AquaCircle.
De nævner, at havbrug til opdræt af store laksefisk oplever stor succes inden for fødevareproduktionen, med en mangeårig vækst på 8 procent om året. Det svarer til et niveau på ca. 2 mio. ton om året, med en værdi på omkring 60 mia. kr.
Men der er selvfølgelig også udfordringer i produktionen. Hertil kan nævnes problemer med begrænset vandskifte, som nogle steder kan lede til miljøpåvirkning.
Der er også risiko for havari og udslip af fisk på såkaldte eksponerede lokaliteter. Der kan forekomme svingninger i saltholdigheder og temperaturer. man kan have problemer med giftige alger og lakselus. Samtidigt er det blevet svært at finde plads i kystnære områder, da andre interesser i nogle tilfælde er imod det.
“Hvorvidt opdræt skal foregå på havet eller på land, afhænger især af størrelsen på fiskene og hvad formålet med produktionen er. Små fisk har en meget større tilvækst i forhold til deres egenvægt end store fisk, og små fisk har også en bedre konvertering af foder til fiskekød. Disse forhold har direkte betydning for økonomien, idet et landbaseret anlæg, der opdrætter små fisk, vil være mere rentabelt end et, der opdrætter store fisk”, skriver AquaCircle.
Kilde: AquaCircle