Kontreadmiral: Vi skal have mere kampkraft
Søværnet nye chef, kontreadmiral Henrik Ryberg, ser det som en af sine centrale opgaver at genskabe en kampdygtig flåde til de maritime opgaver. Og så håber han på integration af endnu mere teknologi i Søværnet som supplement til alle de dygtige medarbejdere.
Designudkast: Nye danske patruljeskibe (OMT).
For en måned siden tiltrådte den 60-årige Henrik Ryberg som ny chef for Søværnet. Han kommer fra en stilling som chef for Forsvarsakademiet.
I et interview produceret af Forsvaret selv, sætter kontreadmiralen ord på nogle af de udfordringer Søværnet står overfor:
”Tidligere var opgaven, ud over suverænitetshævdelse og de dertil knyttede opgaver inden for kongeriget, at have nogle få store kampkraftige enheder, som var klar til at tage på missioner i NATO eller koalitionsramme. Skibene var oftest afsted alene. Nu skal vi genetablere en egentlig flåde, altså en lang række skibe, som i sidste ende kan tage ud og kæmpe sammen for at forsvare Kongeriget. Det er noget helt andet i mine øjne”, siger Henrik Ryberg.
”Den eskalering, vi ser i verden i dag, betyder, at vi skal være parat til at kunne forsvare os selv og indgå i det samlede forsvar af Danmark og indsættelser i vores nærområde. Det er, som situationen er i dag, ikke et helt usandsynlige scenarier, vurder jeg. Det har en enorm indflydelse på udviklingen af Søværnet og den vej, vi skal. Det betyder for eksempel, at vi skal have flere og mere kampkraftige enheder. Derfor skal vi forberede os anderledes og tænke anderledes end tidligere. Derfor arbejdes der blandt andet på at designe fremtidens kampenheder til danske farvande, som er helt anderledes bevæbnet og bemandet”.
”Vi skal i det hele taget have bygget nye enheder og have uddannet besætninger, som gør, at Søværnet er stærkere i hjemlige farvande samtidig med, at vi fortsat kan deltage i flådeoperationer ude i verden. Og vi skal for eksempel blive bedre til at håndtere de trusler, som foregår under vandet, hvor vi skal kunne beskytte kritisk infrastruktur så som kabler og rørledninger på havbunden”.
”Jeg siger ikke dermed, at vi for eksempel skal have ubåde igen. Jeg synes ikke, man skal låse sig fast på nogle bestemte kapaciteter. Det er så svært at forudsige fremtiden, at vi er nødt til at være meget fleksible, og ikke kun se på, hvordan man løste opgaver i tidligere tider. Det kan være, at det er helt andre måder og med helt andre kapaciteter, vi skal løse opgaverne fremover. Da man i sin tid byggede de kampskibe, som vi bruger i dag, anede man jo ikke, hvordan verden ser ud i dag. Men alligevel er vores skibe i dag relevante og anvendelige, selvom opgaverne for Søværnet i dag er meget anderledes, end da man byggede skibene. Og det er de fordi, man var fleksibel i sin tankegang, da man byggede dem. Den modularitet, som man indbyggede, har vi stor nytte af i dag, og det er et eksempel på, at man skal sørge for ikke at låse sig for fast, når man bygger og tro, at man ved, hvordan fremtiden ser ud om 10-20 år. Man skal ikke tro, at man allerede i dag ved, hvilke opgaver der skal løses til den tid. Det gør man ikke”, siger Henrik Ryberg.
Kilde: Forsvaret