Jones Act under pres i USA
Den fremtrædende republikanske politiker og tidligere præsidentkandidat John McCain er gået til angreb på The Jones Act - den amerikanske handelslov der bl.a. forhindrer udenlandske rederier i at transportere varer mellem amerikanske havne.
”The Jones Act gav måske mening tilbage i 1920’erne da den blev indført, men i dag bidrager den udelukkende til at øge prisen på transport, hvilket gør amerikanske producenter mindre konkurrencedygtige på verdensmarkedet og øger priserne for de amerikanske forbrugere”, siger McCain, der har en stærk position i det amerikanske Senat, men heller ikke er bange for at gå engang.
McCain slår blandt andet på, at et amerikansk bygget containerskib med en kapacitet på 3.600 TEU koster 209 millioner dollar - mod en pris på 40 millioner dollar hvis skibet bygges andre steder i verden. En udgift der presser transportpriserne i USA i vejret, da amerikansk producerede skibe er et krav på de Jones Act beskyttede indenrigsruter i USA.
Kritikken er haglet ned over McCain - ikke mindst fra de amerikanske transportudbydere, der lever godt under Jones Acts beskyttende vinger. De argumenterer bl.a. med, at en afskaffelse af Jones vil koste amerikanske jobs og være til fare for de væbnede styrker der ikke vil være sikret nok amerikanske skibe i tilfælde af en krig.
MaCain fejer kritikken af bordet og argumenterer med, at en afskaffelse af Jones Act vil virke som en vitaminindsprøjtning for den amerikanske økonomi.
Det republikanske parti har flertal i såvel Kongressen som Senatet. Men i begge kamre er der såvel støtte til som modstand imod McCains forslag i begge partier.
Kilde: Tradewinds