Ildsjæle holder liv i vestjysk fjordhavn
Tre erhvervsfiskere - det er hvad der er tilbage i den lille men hyggelige Lyngvig Havn på Holmsland små seks kilometer nord for Hvide Sande godt i læ for Ringkøbing Fjord på den ene side og det buldrende Vesterhav på den anden.
For de erhvervsfiskere der er tilbage i denne naturperle - Lyngvig Havn - gælder, at Vesterhavet fra den gyldne ungdom har været farvandet, hvor de tjente til dagen og vejen. I dag er Ringkøbing Fjord indtægtskilden for disse fjordfiskere. Det er hverken noget man blive rig eller fattig af, kommer det med et dybt suk fra fisker Jens Rindom, (68 år).
Sammen med andre af sine kollegaer rundt Ringkøbing Fjord leverer han fast til den særlige klokken 10 auktion hos Danske Fiske Auktioner A/S i Hvide Sande. Her foregår alt som i gamle dage med hammeren til glæde for turister og andet godtfolk. Den elektroniske auktion, som ellers er det foretrukne, og hvor det halve af Europas fiskeropkøber og eksportører hænger med på linjen hos deres danske kollegaer, i de meget tidlige morgentimer, har ikke kunnet fortrænge de gode ”gamle” auktionsdyder med lidt småsnak om friskhed, kvalitet og anekdoter før de endelige bud og hammerslaget fra auktionarius. Slaget indikerer så til gengæld, at du lige pludselig står med en kasse friske fladfisk eller to fra Ringkøbing fjord.
Lyngvig Havn er en spændende historie i sig selv. Det er en lille havn men særdeles autentisk. Havnen blev etableret i 1906 i forbindelse med opførelsen af Nørre Lyngvig Fyr. Naturens kræfter havde i tidernes morgen skabt en mindre vig. Stedet gav beskyttelse mod fjorden, og var derfor en ideel ramme for etablering af et mindre kajanlæg.
Læs hele historien om Lyngvig Havn i den nye udgave af FiskerBladet her: