I 2047 er det slut med Nordsøolie
Energistyrelsen har for første gang offentliggjort sine fremskrivninger, der viser, at det er slut med olieproduktionen i den danske del af Nordsøen i 2047, og gasproduktionen vil slutte i 2052. Tidligere har man troet, at ny teknologi og efterforskning ville bidrage til mere olieproduktion.
”De såkaldte teknologiske ressourcer er blevet reduceret fra 100 millioner kubikmeter til 15 millioner kubikmeter. Det skyldes, at det bidrag, som vi troede kunne komme fra såkaldt CO2-injektion, ikke længere er realistisk”, siger Trine Fugmann, kontorchef i Energistyrelsen.
Energistyrelsen har også troet, at nye oliefund kunne bidrage med 55 millioner kubikmeter, men flere tørre boringer i Nordsøen har ført til, at Energistyrelsen har nedjusteret også dette tal.
Bo Cerup-Simonsen, direktør for Center for Olie og Gas ved DTU, mener dog godt, at ny teknologi kan være med til at forlænge den danske olieproduktion.
”Der er en vis sandsynlighed for, at 2047 bliver slutpunktet, men jeg mener, at vi skal være meget mere ambitiøse end at planlægge efter nedlukning i 2047. Vi arbejder netop stærkt på, at der ikke er et slutpunkt i 2047 – men når man arbejder med forskning og innovation, så ved man aldrig, hvad der lykkes, så det er vanskeligt at kvantificere på dette tidspunkt”, siger han.
”Vi har tidligere set store teknologispring i Nordsøen såsom horisontale boringer og vandinjektion, og det er løsninger i den kaliber, vi stræber efter at finde”, tilføjer han.
Offshore-sektoren har flere gange advaret om, at rammevilkårene for olieefterforskningen må ændres, så det bliver mere fordelagtigt at investere. Et af problemerne er det store Tyra-felt, som har brug for at blive renoveret for op mod 30 milliarder kroner. En udgift, der ikke kan forrentes under de nuværende rammevilkår.
Kilde: Berlingske Business