Hvorfor er Østersølaks giftig?
Østersøen er forurenet med dioxin og dioxinlignende PCB, stoffer, som blandt andet kommer fra afbrænding af affald og papirproduktion. Det hjælper ikke ligefrem til et sundt miljø for fisken.
Giftstofferne bliver ophobet i fedtvæv hos fisk og opkoncentreres gennem fødekæden og dermed finder man mest dioxin i store, fede fisk som laks og sild. Det skriver Nordjyske.
Hvis man spiser meget giftig laks får man en langtidspåvirkning fra dioxin og lignende stoffer, hvilket kan give øget risiko for kræft. Det man også påvirke forplantningsevne, immunforsvar, nervesystem og hos gravide vil det påvirke udviklingen af fostrets kønsorganer.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende højst spiser cirka 125 gram østersølaks en gang om måneden. Alle andre kan spise østersølaks højst to gange om måneden.
Kilde: Nordjyske.dk / Fødevarestyrelsen