Holland falmer som søfartsnation
Holland var blandt de første lande til at indføre tonnageskat. En ide der siden er slået igennem i mange andre lande. Men hollænderne har ikke sørget for at lade deres ordning følge med tiden. Det koster nu skibe under hollandsk flag, fastslår ny rapport fra PricewaterhouseCoopers
Holland er et land med en lang og stærk maritim tradition. Hollandske skibe har i århundrede drevet handel over hele kloden, og det hollandske flag var kendt i selv de fjerneste egne. Men sådan er det ikke mere.
Søfarten har ellers altid nydt godt af gode forhold, og stor forståelse i Holland. Landet var da også blandt de første til at indføre tonnageskat. Det var i 1996.
I starten førte den nye hollandske tonnageskat til en opblomstring i hollandsk skibsfart. Men i takt med at andre lande indførte tilsvarende, men mere konkurrencedygtige ordninger, uden at hollænderne justerede deres, er det gået tilbage for hollænderne.
Fra 2003 - 2006 er antallet af skibe under hollandsk flag faldet med mere en 7 pct.. Samtidig har næsten 20 pct. af de større rederier forladt landet i perioden 1998 - 2005. Det fastslår PricewaterhouseCoopers nu i en ny rapport: "Choosing a profitable course".
"Regeringen bør hurtigst muligt forbedre skattereglerne. Hvis ikke det sker, vil Holland definitivt miste sin position som en førende søfartsnation", hedder det i rapporten fra PricewaterhouseCoopers.
I rapporten henvises der bl.a. til, at indførelsen af en moderne tonnageskat i Tyskland (1999) England (2000) og Danmark (2002) har ført til en vækst i antallet af skibe, under de pågældende landes flag.
Rapporten fremhæver Danmark som et land, der indtil indførelsen af tonnageskatten, havde en shippingindustri der ikke kunne følge trit med udlandet.
"Forskellen mellem Holland og Danmark er, at den danske regering erkendte problemet, og forbedrede forholdene for skibsfarten. Det gjorde den hollandske ikke".
Rapporten kommer med en række konkrete forslag til, hvad Holland kan gøre for at forbedre forholdene for skibsfarten.