Havnen i Gdansk skal udvikle logistikken
Siden 2007, hvor Deepwater Container Terminal Gdansk (DCT) blev etableret, har containerterminalen i Gdansk oplevet stor vækst. Alligevel mangler der gode trafikforbindelser til og fra havnen, og logistikken lader noget tilbage at ønske, konkluderer en ny undersøgelse fra the Maritime Institute in Gdansk (MIG).
Havnen i Gdansk håndterede i 2007 mindre end 100.000 TEU, hvilket steg til 0, 5 millioner TEU i 2010, og sidste år til næsten 1,2 millioner TEU. Det er ikke mindst etableringen af dybvandsterminalen, der er årsag til det. I 2010 begyndte DCT at blive anløbet af Maersk Lines containerskibe fra Fjernøsten. I starten var det containerskibe med en kapacitet på 8.000 TEU, i maj 2011 begyndte E-klasse skibene at anløbe Gdansk, og i 2013 begyndte de nyeste Triple E-skibe at anløbe den polske havn.
Med en omsætning på næsten 1,2 millioner TEU sidste år er DCT den største containerterminal i Østersøregionen, og dermed har havnen et stort potentiale, fordi den ikke kun servicerer det polske marked, men også kan spille en rolle som et stort multimodalt transportcenter i forhold til de østlige dele af Østersøregionen.
Problemet er bare, konkluderer MIG i en ny undersøgelse, at der mangler gode trafikforbindelser til og fra havnen. Især mangler der en ordentlig jernbaneforbindelse. Her opfordrer MIG til, at man kigger på andre nordeuropæiske havne såsom havnene i Göteborg og Hamburg og kopierer deres effektive jernbaneforbindelser, hvis havnen i Gdansk skal spille en større rolle som multimodalt transportcenter. Desuden er det vigtigt med et langsigtet samarbejde mellem lokale, regionale og nationale myndigheder, lyder det i rapporten, som derimod ikke tillægger nye havneinvesteringer i ekstra kapacitet særlig stor betydning.
Containerterminalen i Gdansk skal ellers til at gå i gang med at bygge en ny kaj og et tilstødende areal til opstilling af containere. Den nye kaj bliver 650 meter lang og vil øge containerterminalens årlige kapacitet til tre millioner TEU. Den nye kaj bliver klar til drift i 2016.
Kilde: The Maritime Executive