Hanstholm Havn i sort økonomisk hul
Udvidelsen af Hanstholm Havn har kostet over 600 mio. kr., men har ikke givet ekstraindtægter, og det efterlader havnen i et økonomisk morads, der nu betyder, at havnen fra nytår ikke længere skal være en kommunal selvstyrehavn, men en kommunal havn. Nu skal et ansvar placeres.
Dannebrog vejrede og Dronning Margrethe var mødt frem for at indvie udvidelsen til godt 600 mio. kr. af Hanstholm Havn, da den stod færdig i august 2021. Men siden har der ikke været noget positivt at fortælle. Tværtimod.
De nye aktiviteter, der skulle være med til at finansiere udvidelsen, kom aldrig. Et underskud i 2020 på 5,4 mio. kr. voksede i 2021 til 17,6 mio. kr. og i år er der udsigt til, at det stikker helt af med akkumulerede underskud på mere end 60 mio. kr., skriver Nordjyske.
Bestyrelsen blev udskiftet for en et halvt års tid siden og kunne konstatere, at økonomien var under stærkt pres, men også, at der har været forhold, der kan være ansvarspådragende.
Det økonomiske morads har ført til Thisted Kommunes beslutning om, at ophævede havnens status som selvstyrende og i stedet gøre den til en kommunal havn.
“Vi skal have styr på havnens økonomi og drift. Havnen er løbet tør for kapital, og lader vi tingene fortsætte som nu, vil havnens kassekredit bare vokse,” siger Thisteds borgmester, Niels Jørgen Pedersen (V) til Nordjyske.
Overtagelsen betyder, at kommunen nu skal hente 63 mio. kr. op af kommunekassen for at indfri havnens kassekredit. Og så forventer kommunen, at der frem mod 2025 vil være et træk på 175 mio. kommunale kroner for at finansiere havnens underskud.
Havnen bliver kommunal fra 1. januar, men havnen har allerede nu besluttet, at det skal undersøges nærmere, hvilke ansvarspådragende forhold, der kan være tale om.
“I og med kommunen fra årsskiftet overtager havnen, skal vi reagere,” siger borgmesteren og understreger overfor Nordjyske, at de forhold, der skal undersøges, vedrører dispositioner omkring havnens drift, som kan være i strid med reglerne.
Kilde: Nordjyske