Grønne færger godt for miljø og bundlinje

Grøn omstilling er realistisk og økonomisk fornuftigt for mange af landets eksisterende færger, viser en ny undersøgelse fra Bilfærgernes Rederiforening. Det vil i mange tilfælde give god mening at ombygge færger, så de i højere grad tager hensyn til klimaet og miljøet.

Scandlines hybridfærge. Arkivbillede.

”Jeg er glad for, at det nu er dokumenteret, at grøn omstilling er en realistisk og rentabel mulighed for mange af landets færger. Nu er det så op til den enkelte overfart at lade sig inspirere og nærmere afklare, om rapportens idéer og konklusionerne fra de gennemførte casestudier også passer på deres situation”, siger adm. dir. i Danske Færger A/S og formand i Bilfærgernes Rederiforening, John Steen-Mikkelsen.

Både hybridløsninger og ren el-drift vil oftest gavne både miljø og økonomi, viser en ny undersøgelse, som OSK ShipTech A/S har gennemført for Bilfærgernes Rederiforening. Den grønne omstilling kræver dog de nødvendige investeringer på den korte bane og nogle konkrete tiltag fra ”Det Offentlige Danmark”.

Rapporten peger på hybridløsninger, hvor overskydende energi fra skibets motorer lades på batteri til senere brug, og ren el-drift via opladning af batterier i forbindelse med havneophold som de to væsentligste tiltag, der for en række af landets færger vil kunne betale sig.

Der er imidlertid flere forudsætninger, som skal opfyldes, før grøn omstilling kan blive en realitet. Det er bl.a. helt afgørende for valget af en hybridløsning, at færgen i forvejen er udstyret med dieselelektrisk maskineri.

Skal en færge udelukkende være el-drevet, kræver det store investeringer i højspændingsladestationer i havnene og selve fremførslen af højspænding til havnen. Hvis det er investeringer el-selskaber og kommuner vil påtage sig, kan der for flere af landets færgeruter tegne sig en interessant business-case.

Det vil dog også være vigtigt, at den såkaldte PSO-afgift, der følger med el-forbruget, enten fjernes eller som minimum sænkes betragteligt.

Undersøgelsen er blevet gennemført med støtte fra Den Danske Maritime Fond.

Man kan læse hele rapporten via links på Danmarks Rederiforenings hjemmeside HER

Kilde: Danmarks Rederiforening

Relateret indhold

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Røde Hav-konflikten øger skibes CO2-udledning dramatisk

24.04.2024Maritimedanmark.dk

MSC lægger mia-bud på norsk bilrederi

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Ø-færge ude af drift på grund af uheld med dok

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Medier: Danske rederier har sejlet med russisk olie

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Svensk flådechef: Den russiske skyggeflåde mistænkes for at spionere

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.04.2024Maritimedanmark.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

Jobmarked

Se alle

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle