Grønland ramt af makrelkrigen

Grønlandsk trawler er nægtet at indhandle makrel i Island. Trawleren ’Erika’, der ejes af East Greenland Codfish, hører hjemme i Tasiilaq, fik tirsdag besked på, at den ikke må losse og indhandle sin makrelfangst i Island. Trawleren, der ikke har frysekapacitet, har 550 tons frisk makrel i lasten.

”Polar Seafood arbejder intenst på at finde en løsning, hvor landing af fangsten på Færøerne kan blive en sidste udvej, hvis ikke lasten af makrel skal gå til som konsumfisk”, siger Henrik Leth, bestyrelsesformand for Polar Seafood, til Sermitsiaq.AG.

Erika har været i gang med et forsøgsfiskeri i Grønlands økonomiske zone, og det er gået godt. Det er friske fisk, der skal indhandles hurtigst muligt, da trawleren ikke har frysekapacitet. Rederiet havde regnet med at kunne indhandle I Island, hvor man er vant til at indhandle eller losse andre fangster.

Det kom derfor bag på rederiet, at der blev sagt nej fra islandsk side. Man forsøger nu at komme til at indhandle på Færøerne. Tilsyneladende er den grønlandske trawler uforvarende kommet i klemme i den islandske makrelkrig. Island og Grønland indgik ellers i 1998 en fiskeriaftale om, at landene skal hjælpe hinanden i fiskerisager.

”Vi kan jo ikke smide fisken i havet. Det er ikke tilladt, men jeg må sige, at jeg ikke forstår, hvad der sker i Island. Nu optræder islændingene selv over for Grønland på samme måde, som Island beskylder EU for at gøre mod sig. Det er udtryk for en usandsynlig høj dobbeltmoral”, siger Henrik Leth.

Det er ICES (International Council for the Exploration of the Sea med sæde i København, der rådgiver om hovedparten af fiskebestandene i Nordatlanten), som fastsætter den totale kvote, der så ventes fordelt mellem de fem interesserede lande ved forhandling i Den Nordøstatlantiske Fiskerikommission, NEAFC.

Fem-partsforhandlingerne i Norskehavet foregår mellem Rusland, Norge, EU, Færøerne og Island. Det er i øjeblikket ikke tilladt for udenlandske fartøjer at lande makrel i Island, fordi Island er brudt ud af aftalerne i Den Nordøstatlantiske Fiskerikommission, NEAFC.

Kilde: Sermitsiaq

Relateret indhold

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Det Røde Havn sender fortsat CO2-udledning og rater op

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

27.03.2024Maritimedanmark.dk

Esbjerg Havn får tilladelse til uddybning af sejlrenden

25.03.2024Maritimedanmark.dk

Feggesundfærgen ude af drift

11.03.2024Maritimedanmark.dk

Nye forslag skal forbedre brandsikkerheden for containerskibe

27.02.2024Maritimedanmark.dk

ÆrøXpressen ligger i havn på grund af tekniske problemer.

26.02.2024Maritimedanmark.dk

Dansk-ejet tankskib angrebet af Houthier

23.02.2024Maritimedanmark.dk

Stormen Rolf aflyser færgeafgange

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Port of Aalborg

Havneassistent

Vil du være en bærende del af det team, som dagligt har ansvaret for servicering og organisering af havnens skibe, agenter, kunder og besøgende? Så er du måske vores nye havneassistent?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

13.04.2024

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Bemandingsansvarlig

Vil du arbejde med påmønstring og afmønstring i et dansk rederi med international skibsfart? Og har du lyst til at være en del af en virksomhed med fart på og højt til loftet? Kom med på holdet hos H. Folmer & Co. og få en spændende hverdag som bemandingsansvarlig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svitzer

Chief Officer

Would you like to become part of a dynamic team with great working conditions?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Navi Merchants

Senior Chartering Manager

When you're part of Navi Merchants / Copenhagen Merchants, you'll experience having many opportunities to influence your own daily life, as well as your own and your team's development. Therefore, your tasks and responsibilities are sure to evolve to become unique. However, to begin with, we have a clear expectation that your main areas of responsibility will be:

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle