Grenaa Havn vil genbruge udtjente møller
Grenaa havn kan blive et af flere hotspots for genbrug, genanvendelse og upcycling af vindmøller. Havnen har i fire år deltaget i et EU-projekt, som har arbejdet med mulighederne for at genbruge og recycle primært offshore vindmøller med et mål om at spare omkostninger og miljøbelastning.
Indenfor de næste ti år vil der være mange udtjente vindmøller, som skal nedtages i hele Europa. Vindmøller har en levetid på omkring 25 år, inden de skal tages ned eller alternativt livsforlænges med en grundig istandsættelse.
På Grenaa havn er der allerede etablerede virksomheder, som er specialister i genbrug og recycling, og EU-projektet DecomTools har et mål om at nedbringe omkostningerne ved dekommissionering med 20 pct. og reducere miljøbelastningen med 25 pct.
”Grenaa Havn har en unik position i forhold til at håndtere og genbruge vindmøller på en bæredygtig måde. Vi har et veludbygget netværk af virksomheder indenfor genanvendelse og recycling og vi er selv eksperter indenfor logistik, hvilket gør os i stand til at håndtere dette på en effektiv måde,” siger Henrik Carstensen, CEO for Grenaa Havn.
Allerede nu er der virksomheder på Grenaa havn, som ophugger vindmøller til genbrug og til recycling.
“Det vi konkret venter på er, at betragtelig flere vindmøller demonteres, så vi kan komme i gang og køre storskala på projektet. Vi har både pladsen og ekspertisen lokalt. Så vi er klar,” siger Theis Gisselbæk, der er CCO for Grenaa Havn.
I DecomTools-projektet samarbejder tretten partnere fra seks lande langs Nordsøen - heriblandt Danmark - om at skaffe viden, som kan være til gavn for den industri, der skal håndtere de udtjente møller.
Og dem bliver der mange af. De fleste vindmøller har en levetid på mellem 20 og 25 år - for havvindmøller er levetiden ofte kortere på grund af påvirkninger fra vejret.
Kilde: Grenaa Havn.