Grækenland dropper havneprivatisering
Den nye græske regering, der ledes af det venstreorienterede parti Syriza, vil droppe den planlagte privatisering af Piræus Havn, som er en af Europas hurtigst voksende containerhavne. Det rejser tvivl om regeringens holdning overfor græsk skibsfart, som kontrollerer verdens største flåde.
”Vi vil ikke sælge en majoritetsandel i Piræus Havn”, sagde Thodoris Dritsas, medlem af parlamentet og nyudnævnt viceminister med ansvar for shipping.
APM Terminals er et af de selskaber, som ellers har kvalificeret sig til at afgive bud i anden del af den udbudsproces, der var sat i gang. Men det var dog kinesiske Cosco Pacific, som blev regnet som favorit, fordi det kinesiske havneselskab i 2009 indgik en 35-årig koncessionsaftale om at drive to ud af havnens tre containerkajer. Den aftale vil den græske regering dog nu også tage op til overvejelse.
Cosco Pacific har lige påbegyndt byggeriet af en ny containerkaj i havnen, som vil øge havnens årlige kapacitet til mere end 6 millioner TEU. Den kinesiske involvering i Piræus Havn har også betydet, at Piræus er blevet en vigtig port for den kinesiske eksport til Europa.
Det at regeringen har vist sig parat til at droppe en allerede igangsat privatisering af Piræus Havn, giver næring til den græske skibsfarts bange anelser om, hvad den nye regering vil gøre for at øge beskatningen af skibsfarten.
Kilde: joc.com