Göteborg: Minister vil se på konfliktregler
Konflikten i APM Terminals på havnen i Göteborg er gået i hårdknude. Kunderne lider under konflikten, der blev optrappet med APM Terminals delvise lockout af havnearbejderne, der startede i fredags. Nu vil den svenske arbejdsminister se på konfliktreglerne.
“Der skal være ordnede forhold på det svenske arbejdsmarked. Jeg vil ikke tage stilling til fordel for nogle af parterne i den igangværende konflikt, men den svenske model må selvfølgelig kunne fungere også i Göteborg Havn,” sagde arbejdsminister Ylva Johnasson (S) i en pressemeddelelse i forbindelse med hendes besøg på Göteborg Havn i går.
Ministeren vil på den baggrund igangsætte en undersøgelse, hvor man gennemgår konfliktreglerne og de faglige aktioner, de giver mulighed for.
“En udvikling hvor faglige aktioner bruges til andet end at gennemtvinge kollektivaftaler og hvor arbejdsgivere risikerer at blive ramt af faglige aktioner, selv om de allerede har indgået en kollektivaftale, kompromitterer legitimiteten i den svenske model,” hedder det videre i pressemeddelesen.
Lige nu står parterne i Göteborg Havn stejlt overfor hinanden, så nu synes en løsning på den korte bane at være op til den svenske forligsinstititution.
Nabohavnene er overbebyrdede og de svenske eksportører kigger efter udenlandske alternativer til afskibning af deres varer på grund af konflikten i Göteborg havn, der nu har varet mere end et år.
Og tilsyneladende er det sidste møde mellem parterne afholdt. Nu er det op til den svenske forligsinstitution at bringe parterne sammen, lyder det i en kortfattet udtalelse fra APM Terminals til Maritime Danmark “For øjeblikket ønsker APM Terminals at nå en langsigtet aftale med de svenske havnearbejderes fagforening, og vi hilser møder velkomne gennem den svenske forligsinstitution for at stoppe den igangværende arbejdskonflikt og normalisere arbejdet,” hedder det i udtalelsen.
Foreningen af svenske havne har sammen med lokale politikere og flere store eksportører, der generes voldsomt af konflikten, opfordret regeringen til at træde ind i konflikten og ændre lovgivningen.
Det støttes også af APM Terminals, der ønsker lovgivningen ændret, så en fagforening ikke kan iværksætte blokader og andre kampskridt mod en virksomhed, der allerede har indgået en kollektivaftale med en faglig organisation på det pågældende område.
Det er netop tilfældet for APM Terminals vedkommende, der har en kollektivaftale med Det Svenske Transportarbejderforbund. Den ønsker havnearbejderne i midlertid ikke at tiltræde. De vil have deres egen.
Redaktionen.