Göteborg: Minister vil se på konfliktregler

Konflikten i APM Terminals på havnen i Göteborg er gået i hårdknude. Kunderne lider under konflikten, der blev optrappet med APM Terminals delvise lockout af havnearbejderne, der startede i fredags. Nu vil den svenske arbejdsminister se på konfliktreglerne.

“Der skal være ordnede forhold på det svenske arbejdsmarked. Jeg vil ikke tage stilling til fordel for nogle af parterne i den igangværende konflikt, men den svenske model må selvfølgelig kunne fungere også i Göteborg Havn,” sagde arbejdsminister Ylva Johnasson (S) i en pressemeddelelse i forbindelse med hendes besøg på Göteborg Havn i går.

Ministeren vil på den baggrund igangsætte en undersøgelse, hvor man gennemgår konfliktreglerne og de faglige aktioner, de giver mulighed for.

“En udvikling hvor faglige aktioner bruges til andet end at gennemtvinge kollektivaftaler og hvor arbejdsgivere risikerer at blive ramt af faglige aktioner, selv om de allerede har indgået en kollektivaftale, kompromitterer legitimiteten i den svenske model,” hedder det videre i pressemeddelesen.

Lige nu står parterne i Göteborg Havn stejlt overfor hinanden, så nu synes en løsning på den korte bane at være op til den svenske forligsinstititution.

Nabohavnene er overbebyrdede og de svenske eksportører kigger efter udenlandske alternativer til afskibning af deres varer på grund af konflikten i Göteborg havn, der nu har varet mere end et år.

Og tilsyneladende er det sidste møde mellem parterne afholdt. Nu er det op til den svenske forligsinstitution at bringe parterne sammen, lyder det i en kortfattet udtalelse fra APM Terminals til Maritime Danmark “For øjeblikket ønsker APM Terminals at nå en langsigtet aftale med de svenske havnearbejderes fagforening, og vi hilser møder velkomne gennem den svenske forligsinstitution for at stoppe den igangværende arbejdskonflikt og normalisere arbejdet,” hedder det i udtalelsen.

Foreningen af svenske havne har sammen med lokale politikere og flere store eksportører, der generes voldsomt af konflikten, opfordret regeringen til at træde ind i konflikten og ændre lovgivningen.

Det støttes også af APM Terminals, der ønsker lovgivningen ændret, så en fagforening ikke kan iværksætte blokader og andre kampskridt mod en virksomhed, der allerede har indgået en kollektivaftale med en faglig organisation på det pågældende område.

Det er netop tilfældet for APM Terminals vedkommende, der har en kollektivaftale med Det Svenske Transportarbejderforbund. Den ønsker havnearbejderne i midlertid ikke at tiltræde. De vil have deres egen.

Redaktionen.

Relateret indhold

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Røde Hav-konflikten øger skibes CO2-udledning dramatisk

24.04.2024Maritimedanmark.dk

MSC lægger mia-bud på norsk bilrederi

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Ø-færge ude af drift på grund af uheld med dok

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Medier: Danske rederier har sejlet med russisk olie

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Svensk flådechef: Den russiske skyggeflåde mistænkes for at spionere

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.04.2024Maritimedanmark.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

Jobmarked

Se alle

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle