Godsmængder i danske havne faldt i 2020

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at godsmængderne, som gik via de større danske havne i 2020 var 81,2 millioner tons og dermed faldt med ca. 2 procent i forhold til 2019. Samlet set var der altså ikke de store udsving. Men det var det på de enkelte godstyper.

Arkivfoto.

”De samlede tal falder en smule, men hvis man dykker ned i tallene, så er billedet helt anderledes, og der nogle interessante forskelle mellem godstyperne”, siger Jakob Svane, sekretariatschef i Danske Shipping- og Havnevirksomheder.

”Alene kul og råolie dækker tegner sig for hele faldet i 2020 - og lidt til”, siger Jakob Svane.

Kul og råolie har udvist en støt faldende tendens de sidste 15 år. I dag udgør de to produkttyper ca. 10 procent af den samlede godsmængde. For 15 år siden udgjorde de mere end 25 procent.

”Det er også produkttyper, som kommer til at spille en meget mindre rolle i fremtidens energiforsyning. Derfor giver det mening at udskille de to typer for at få et fingerpeg om, hvordan resten af markedet har klaret sig. Og så ser det faktisk ikke helt skidt ud”, siger Jakob Svane.

Uden kul og råolie var der i 2020 en samlet vækst på 1 procent i de samlede godsmængderne via de større danske havne. Og nogle godstyper havde meget høj vækst. Højdespringerne er byggematerialer, containergods, og ikke mindst genbrugsmetal, som alle udviste tocifrede vækstrater i 2020.

Det har givet travlhed for en del shipping- og havnevirksomheder rundt omkring i landet.

”Tallene matcher meget godt med, hvad Danske Shipping- og Havnevirksomheder hører ude fra medlemmerne – og hvad vi i øvrigt har set af adfærd hos forbrugerne under coronapandemien. Folk køber flere ting, bygger mere om, og smider mere ud”, siger sekretariatschefen.

”De fleste shipping- og havnevirksomheder har derfor haft en pæn aktivitet i 2020 – dog er der selvfølgelig enkelte som er meget hårdt ramt af covid-19-restriktioner, bl.a. virksomheder inden for krydstogt, passagerfærger og nye biler. Men resten af markedet ser ud til at klare sig ganske fint.”

Danske Shipping- og Havnevirksomheder forventer yderligere vækst i de forbrugsrelaterede godsmængder i 2021 i takt med at restriktionerne i samfundet udfases.

Danske Shipping- og Havnevirksomheder er en brancheforening med 115 medlemsvirksomheder og en del af DI.

Kilde: Danske Shipping- og Havnevirksomheder

Relateret indhold

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Greenpeace-aktion i protest mod den russiske skyggeflåde

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier har særligt tre ønsker til det kommende EU-Parlament

10.04.2024Maritimedanmark.dk

Skagen Havn satte nye rekorder i 2023

10.04.2024Maritimedanmark.dk

Aarhus Havn tilbyder nu opladning til lastbiler

10.04.2024Maritimedanmark.dk

Aalborg Havn vil løfte mere

02.04.2024Maritimedanmark.dk

Hong Kong havn sejlet agterud af konkurrenter

31.03.2024Victory Security

Sponseret

Victory Security - Det sikre og trygge valg.

22.03.2024Maritimedanmark.dk

Frederikshavn Havn i dybere krise end antaget

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Port of Aalborg

Havneassistent

Vil du være en bærende del af det team, som dagligt har ansvaret for servicering og organisering af havnens skibe, agenter, kunder og besøgende? Så er du måske vores nye havneassistent?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

13.04.2024

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Bemandingsansvarlig

Vil du arbejde med påmønstring og afmønstring i et dansk rederi med international skibsfart? Og har du lyst til at være en del af en virksomhed med fart på og højt til loftet? Kom med på holdet hos H. Folmer & Co. og få en spændende hverdag som bemandingsansvarlig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svitzer

Chief Officer

Would you like to become part of a dynamic team with great working conditions?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Navi Merchants

Senior Chartering Manager

When you're part of Navi Merchants / Copenhagen Merchants, you'll experience having many opportunities to influence your own daily life, as well as your own and your team's development. Therefore, your tasks and responsibilities are sure to evolve to become unique. However, to begin with, we have a clear expectation that your main areas of responsibility will be:

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle