Genoptager sagsbehandling af vindprojekter

Efter at have været sat helt på pause er sagsbehandlingen af yderligere fire havvindmølleprojekter under åben dør-ordningen nu genoptaget. Et vigtigt skridt mod at få fuld styrke på udbygningen af havvind igen, mener Danske Rederie

Arkivfoto.

”Det var en våd klud i ansigtet på hele værdikæden bag havvindprojekter, da der blev skabt tvivl om åben dør-ordningen. Nu er døren igen skubbet op på klem, og det er en god nyhed for offshore rederierne, som er engageret i udbygningen af havvind”, siger Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier

I begyndelsen af februar blev al sagsbehandling af havvindprojekter under den såkaldte åben dør-ordning, hvor konsortier kan byde ind på projekter i Nordsøen, sat helt i bero. Regeringen ville sikre sig, at ordningen ikke var i strid med EU-regler om statsstøtte, og måtte derfor komme med en skuffende melding til aktørerne i havvindprojekterne om at afvente.

”Tvivlen om åben dør-ordningen har hverken været sjov for erhvervslivet eller regeringen, og jeg synes, der er grund til at kvittere for, at både politikere og myndigheder har arbejdet hurtigt her,” siger Jacob K. Clasen.

Nu er der skabt afklaring ift. til fire konkrete havvindprojekter under ordningen, som igen kan sagsbehandles for forhåbentlig at kunne realiseres hurtigst muligt. De fire projekter er på i alt 760 MW, og med dem er sagsbehandlingen af i alt seks projekter i gang igen.

”Sikkerhed om grobunden for havvindprojekterne er alfa og omega for udviklere og investorer, så det er en vigtig melding, som kommer i dag. Nu krydser vi fingre for, at vi snart kan få en holdbar løsning for de øvrige projekter, der var en del af åben dør-ordningen, så vi kan indfri de ambitioner, vi har som grønt foregangsland. Udbygningen af vedvarende energi i Danmark er essentiel – ikke mindst for vores klima, men også for vækst, beskæftigelse og den grønne omstilling af skibsfarten”, siger Jacob K. Clasen.

Kilde: Danske Rederier

Artikler

28.05.2023| Maritimedanmark.dk

Industri

De leverer løsninger til bæredygtig skibsdrift med succes

Green Instruments, der udvikler løsninger til måling af miljøbelastningen fra containerskibe, tankskibe, krydstogtskibe m.m. oplevede en markant vækst i 2022.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Havne

Kriseramt havn fik mio-underskud i 2022

Det sidste år som selvstyrehavn gav et underskud på 13,7 mio. kr. i Hanstholm Havn, men i år er der udsigt til driftsoverskud.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

NGO´er advarer mod russisk arktis-sejlads

Rusland har meldt ud, at man forventer at påbegynde sejladser af den Nordlige Sørute mellem Asien og Europa fra 2024, og det bekymrer Clean Arctic Alliance, der frygter for en acceleration af afsmeltningen af Arktis.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

MSC har købt ind til CO2 fri sejlads under jomfrurejse fra København

Når MSC Euribia drager ud på sin jomfrurejse vil der være fyldt 400 tons bio-LNG på tankene for at vise, at det er muligt at sejle selv de største krydstogtskibe uden at udlede drivhusgasser.

26.05.2023|Poul Breil-Hansen, Redaktør SCM.dk, Maritimedanmark.dk

Havne

Styrk cybersikkerheden: Danske havne- og logistikvirksomheder skal forbedre deres digitale forsvar

En ny rapport understreger, at cyberkriminalitet udgør den største trussel mod danske havne- og logistikvirksomheder. Risiciene forstærkes, når virksomhederne implementerer nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens og big data. Der er derfor et presserende behov for øget fokus på it-sikkerhed og robusthed allerede i de tidlige stadier af digitaliseringsprocessen. En ekspert præsenterer her tre anbefalinger til at imødegå udfordringerne.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Frivagten

Bilskibe for dyre: Renault propper tre i en

Det er blevet for dyrt at transportere nye biler på de ellers dertil indrettede bilskibe, mener Renault.

Copyright 2023